casa la tara mostenire succesiune

Cum intri in posesia unei case mostenite: documente necesare si proceduri de urmat pentru succesiune

Facebook
Twitter

Mostenirea este procesul prin care urmasii unei persoane defuncte intra in posesia bunurilor acesteia, printr-o procedura numita succesiune.

Chiar daca esti singurul mostenitor sau celelalte persoane care aveau drept asupra bunurilor renunta la acesta, tot va fi necesar sa indeplinesti anumite formalitati legale si sa achiti o serie de taxe pentru a intra in posesia bunurilor.

In cele ce urmeaza iti prezentam principalele proceduri pe care va trebui sa le indeplinesti si principalele acte de care vei avea nevoie pentru a putea intra in posesia unei case mostenite.

Acte necesare

Cu toate ca actele necesare pentru succesiune difera de la caz, intr-o situatie obisnuita iti vor fi cerute acte precum: certificat de deces, certificate de nastere ale mostenitorilor, testament, daca este cazul, certificat de atestare fiscala, 2 martori care l-au cunoscut pe defunct sau procura de reprezentare pentru succesiune sau actul de identitate al mandatarului, daca este cazul.

In cazul in care toti mostenitorii au ajuns la un consens, sau esti singurul mostenitor, dezbaterea succesiunii se poate face si la notariat. Pentru mai multe informatii despre acte succesiune, dar si despre documente speciale, precum un extras carte funciara, este recomandat sa consulti ghiduri de specialitate, in care vei gasi raspuns la toate intrebarile tale.

Timp necesar pentru succesiune

Inainte de succesiune, mostenitorii trebuie sa exercite dreptul de optiune la masa succesorala. Acesta se face in termen de un an de la data decesului, iar fiecare mostenitor poate sa declare ca accepta sau renunta la mostenire.

Spre deosebire de alte state, in Romania, dezbaterea succesiunii se poate face in orice moment, si nu exista un termen de prescriptie, in care mostenitorii si-ar putea pierde drepturile. Totusi, este recomandat ca aceasta procedura sa fie realizata cat mai repede, pentru ca daca au trecut mai mult de 2 ani de la deces, succesorii vor trebui sa achite o taxa de 1% din valoarea imobilului.

Cine poate sa deschida succesiunea?

Potrivit legii, se considera mostenitori ai unei persoane decedate copiii naturali si sotul sau sotia. De asemenea, si copilul nenascut al decedatului este considerat mostenitor de drept. Toti mostenitorii care au acelasi grad de rudenie cu persoana decedata primesc o parte egala din mostenire.

In situatia in care defunctul nu are rude, bunurile sale revin in proprietatea statului.

Care sunt costurile succesiunii?

Succesiunea nu este o procedura lipsita de taxe. In principiu, o persoana care deschide succesiunea va avea de suportat taxa pentru cartea funciara, impozitul perceput de stat, dar si onorariul notarial. Acest onorariu se va calcula in functie de valoarea totala a imobilului supus succesiunii. In cazul taxei pentru cartea funciara, plata acesteia este obligatorie doar pentru proprietatile pe care defunctul le detinea si care erau intabulate in cartea funciara.

In ceea ce priveste impozitul catre stat, acesta se achita doar in situatia in care succesorii nu au dezbatut proprietatea in decurs de 2 ani de la deces. In acest caz, va trebui achitata o taxa de 1% din valoarea imobilelor persoanei decedate.

Ce este certificatul de mostenitor?

Certificatul de mostenitor este un document care atesta atat calitatea de mostenitor, cat si titlul de proprietate. Astfel, certificatul de mostenitor poate inlocui actul de proprietate. Acesta se elibereaza de la notar, iar primirea sa va avea loc in urma procesului de succesiune. Pentru dezbaterea succesiunii vor fi chemati toti mostenitorii legali, dar si martori care l-au cunoscut pe defunct.

Dupa achitarea tuturor taxelor si dezbaterea succesiunii, se va elibera certificatul de mostenitor. In cazul in care mostenitorii nu se pot intelege, succesiunea nu poate fi facuta la notar, iar mostenitorii vor trebui sa se adreseze unei instante de judecata, pentru solutionarea litigiului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE