Cum intretii cultura de pepeni pentru productii timpurii – 5 aspecte-cheie de care sa tii cont

Facebook
Twitter

Daca te gandesti sa infiintezi o cultura de pepeni, trebuie sa stii ca in functie de conditiile climatice si de tipul de cultura, pepenii pot fi cultivati atat prin rasaduri, cat si prin semanare directa in camp, gradina sau spatii protejate. Obtinerea unei recolte timpurii, tarzii sau in extrasezon este direct influentata de alegerea tipului de cultivare si perioada de vegetatie a soiului. 

Pentru productiile timpurii, culturile de pepeni se infiinteaza prin rasad, iar alegerea unui soi de calitate va avea un impact pozitiv asupra productiei. Afla 5 aspecte-cheie de care sa tii cont pentru obtinerea recoltelor dorite si cum intretii cultura de pepeni pentru productii timpurii.

1. Alege soiurile timpurii si semitimpurii de pepeni

Pentru recoltele timpurii, este important sa alegi soiuri de plante de cultura timpurii sau semitimpurii si seminte de calitate, certificate. In functie de perioada de vegetatie, conform Catalogului oficial al soiurilor pentru anul 2022, in Romania se cultiva urmatoarele soiuri timpurii si semitimpurii:

 • Soiuri de pepene verde: Adam, Atakan, Burebista, Danubiana, Dochita, Erma 14, Oltenia;
 • Soiuri de pepene galben: Briliant, Dabuleni 60, Diplomat, Fondant, Iris, Portogalia, Traian, Yuma grande, Alexia, Festiv.

Adam este un soi timpuriu, al carui fruct are coaja de culoare verde inchis, iar greutatea poate ajunge pana la 11 kg. 

Soiul timpuriu Danubiana are un miez crocant, iar coaja fructului este subtire, de culoare verde deschis, cu nervuri mici a caror culoare este verde inchis. 

Portogalia este un soi timpuriu de pepene galben cu miez portocaliu, cu gust dulce, intens si foarte aromat. Acest soi manifesta o buna rezistenta atat la transport, cat si la depozitare. 

Soi timpuriu romanesc de pepene galben, Fondant are un fruct rotund si zemos. Este rezistent la transport si crapare, iar greutatea fructului este de aproximativ 1,5 kg.

2. Tine cont de momentul optim de plantare

Daca vrei sa stii cand se planteaza pepenii, inainte de a afla cerintele culturii fata de clima si sol, este important sa stii ca pepenii pot fi cultivati atat in sere si solarii, cat si in camp, prin rasad. Pentru majoritatea soiurilor de pepene, cel mai favorabil sezon de plantare este cand temperatura optima a solului pentru insamantare ajunge la minimum 15 grade Celsius. 

Infiintarea culturii de pepene galben are loc incepand cu luna mai, cand sunt temperaturi de 18 grade Celsius. Pepenele galben prefera solurile usoare si fertile cu pH 5,5 si 8,3. Pepenii verzi au nevoie de lumina abundenta. Prefera solurile bine drenate, cu aciditate medie  si un pH ce variaza intre 5,5 si 7,5.

3. Acorda atentie calitatii rasadurilor de pepeni

Pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a plantelor, rasadurile se obtin prin semanat direct in cuburi nutritive, in spatii protejate. Pentru a nu risca vatamarea radacinilor, este important sa plantezi o singura samanta intr-un cub la 1,2 – 2,5 cm adancime. Un rasad gata de plantare are 2-3 frunze dezvoltate. Pe langa faptul ca ajuta la dezvoltarea radacinilor puternice, rasadurile de calitate ofera numeroase beneficii producatorilor:

 • Ajuta la dezvoltarea unor plante sanatoase si viguroase;   
 • Asigura un control fitosanitar mai mare;
 • Accelereaza vegetatia si fructificarea;
 • Ofera productii mari, de calitate. 

4. Respecta tehnologia de cultivare

Practicarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturii de pepeni si respectarea tehnologiei de cultivare creeaza cele mai bune conditii pentru obtinerea unor recolte bogate. Zonele cele mai bune pentru cultivarea soiurilor timpurii de pepeni sunt: Olt, Dolj (loc. Dabuleni), Ialomita, Buzau, Calarasi, Arad si Timisoara, conform Institutului National de Statistica.

Pentru obtinerea unor recolte de succes este important sa tii cont de urmatoarele aspecte:

 1. Temperatura optima pentru plantare este cuprinsa intre 15 si 25 grade Celsius.
 2. Pepenii verzi au, in general, nevoie de lumina abundenta, de pana la 14 ore pe zi.
 3. Daca pepenii sunt privati prea mult timp de razele soarelui, fructele isi pot pierde din continutul de zahar.
 4. Transplantarea rasadurilor se face in perioadele mai reci ale zilei, iar solul trebuie umezit inaintea procesului de transplantare.
 5. In plantatiile irigate prin picurare se recomanda o distanta intre plante de aproximativ 25 de centimetri, in timp ce distanta intre randuri ar trebui sa fie de 150 de centimetri.

5. Protejeaza eficient cultura de pepeni

Randamentul culturii de pepeni depinde in mare masura de igiena culturii, atentia acordata lucrarilor agrotehnice și combaterii buruienilor, daunatorilor si bolilor. Pentru combaterea celor mai intalnite boli la cultura de pepene, recomandam utilizarea produsului Dagonis® care ofera numeroase beneficii.
Adoptarea bunelor practici agricole si respectarea lucrarilor agrotehnice asigura o protectie eficienta a culturii de pepeni impotriva agentilor patogeni si ofera producatorilor culturi  profitabile. 

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE