Cum infiintezi prima gradina de legume in propria gospodarie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru tot mai multe persoane care aleg sa locuiasca la casa, o gradina de legume pare o alegere fireasca si foarte indicata. Accesul la legume proaspete si ocazia de a te putea bucura de o activitate productiva, in aer liber, sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa dai curs unui astfel de demers.

Daca si tu esti posesorul unei parcele de teren pe care iti doresti s-o valorifici pentru a incepe o mica gradina de legume, probabil ca te gandesti deja la pregatirile necesare.

Inainte de a incepe, trebuie sa te asiguri ca tipul de planta pe care iti doresti sa o cultivi este potrivita pentru conditiile climatice si tipul de sol din zona in care este localizat terenul si ca ai o piata de desfacere pentru produsul tau, in cazul in care te gandesti si la acest mod de valorificare.

Totusi, pe langa aceste aspecte, este esential sa tii cont si de tipul echipamentelor si pregatirilor pe care trebuie sa le indeplinesti, asfel incat cultura ta sa nu fie sortita esecului inca din primul an. In cele ce urmeaza, iti oferim cateva idei de echipamente si utilaje pe care trebuie sa le detii, pentru a-ti infiinta si administra o gradina de legume in mod independent.

Utilaje performante

In zilele noastre, performanta in agricultura este aproape imposibil de atins cu munca manuala sau cu utilaje vechi, care au nevoie constanta de lucrari de mentenanta si consuma o cantitate uriasa de combustibil. Pentru a porni cu dreptul in afacerea ta agricola este necesar sa-ti procuri o serie de utilaje agricole performante, care desi costisitoare, isi vor amortiza rapid costul.

In mod normal, daca infiintezi o cultura conventionala si iti doresti sa te extinzi cu suprafata in urmatorii ani, vei avea nevoie de cultivator, combinator, plug, grapa si semanatoare. Totusi, in cazul in care nu ai posibilitatea de a face toate aceste achizitii deodata, poti incepe sa cauti tractoare pentru a alege unul care sa te ajute cel putin cu lucrarile de baza. Totusi, nici utilajele agricolele performante nu pot suplini lipsa unor cunostinte in domeniu. De aceea, este important sa te informezi in detaliu cu privire la lucrurile de baza, precum cultivarea ardeiului sau plantarea rosiilor in gradina.

Sistem de irigatii

In conditiile in care seceta afecteaza tot mai multe culturi agricole, este important sa te protejezi de aceasta problema si sa-ti procuri un sistem de irigare performant.  In primul rand, va trebui sa identifici o sursa de apa aflata in apropierea terenului tau, care poate fi un rau, un canal de irigare sau un izvor subteran.

In continuare, este nevoie sa alegi o metoda prin care sa pompezi apa de la sursa, iar aici ai doua optiuni: electropompa, daca dispui de o sursa de energie electrica in vecinatatea sursei de apa sau motopompa daca nu. In ceea ce priveste sistemul de irigare folosit, iti recomandam sa alegi un sistem de irigare prin picurare, care este mult mai usor de instalat si mult mai economic, fiind potrivit pentru legumicultura.

Generator de curent electric

Pentru situatiile neprevazute, un generator electric este un adevarat ajutor atunci cand vine vorba de continuarea activitatilor agricole, chiar si in momentul in care electricitatea lipseste. Un generator de curent poate furniza energie electrica aproape oriunde. Poate sustine consumul casnic cu toti consumatorii vitali sau un eveniment organizat departe de sursele de curent electric conventionale.

Desi nu este foarte scump, un astfel de dispozitiv se va dovedi extrem de valoros in cazul unei intreruperi de curent, intr-o zi calduroasa de vara, cand nu ai posibilitatea de a porni electropompa pentru a iriga plantele si nu ai o alta solutie.

Infiintarea unei gradini de legume reprezinta o idee buna si pentru o persoana fara experienta in agricultura. Daca nu ai mai practicat aceasta activitate, este indicat sa te documentezi, sa-ti procuri echipamentele necesare si sa dai curs initiativei tale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE