Cum explică șeful MADR observațiile Comisiei Europene privind PNDR 2014-2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Într-un răspuns formulat de funcționarii europeni cu privire la Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se arată că 97% din fermele din România vor fi excluse de la finanțare, ca urmare a condițiilor impuse de autoritățile de la București.

În document se precizează că pragul de profitabilitate de 8.000 de euro, impus fermelor care vor să acceseze fonduri europene pentru agricultură prin PNDR 2014-2020, este ridicat, astfel că doar 3% din exploatațiile agricole se califică pentru obținerea de fonduri europene, potrivit unui document obținut de cotidianul Adevărul.

Prezent la Adevărul Live, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că pragul de 8.000 de euro este un concept european și că înseamnă ca fermele să aibă opt capete de vaci, 160 de oi sau minimum 15 hectare.

„Vorbeaţi de 8.000 de euro ferma minimă care se finanţează, este vorba de 8.000 a ceea ce numesc europenii «standard output», este un concept european. Vorbeaţi de 97% din ferme care nu intră la finanţare aici. Trebuie să vă spun un lucru. Tocmai pentru că noi am definit, fiecare stat trebuie să definească care este acest standard output. Ce înseamnă asta? Care este limita minimă până la care finanţează pe anumite proiecte mari de investiţii anumite ferme. 8.000 de standard output înseamnă în traducere opt capete de vaci, înseamnă 160 de oi, înseamnă minimum 15 hectare dacă vorbim de producţia vegetală. România a decis, pe calculele pe care le-am făcut la Ministerul Agriculturii, să finanţeze cu prioritate, prin punctaj suplimentar şi aşa mai departe, pe cei care au peste opt capete de vaci, pe proiectele mari de investiţii – Măsura 121. Fiind proiecte mari, care înseamnă un milion nerambursabili, un milion contribuţie proprie, cred că-i finanţăm degeaba pe cei care au mai puţin de opt capete. Dar, dacă se vor asocia, vor avea punctaj suplimentar. Cu alte cuvinte, noi încercăm prin această limită minimă să-i stimulăm pe cei care sunt mici să se asocieze, să intre într-o cooperativă, să depăşească opt capete, să depăşească 160 de oi, să depăşească 15 hectare minime pe fermă şi atunci sunt eligibili pe această măsură. Vom ţine foarte mult la acest element, chiar dacă acolo se vorbeşte de 97%”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a explicat și că agricultura României este polarizată, iar singura șansă a micilor fermieri de a rămâne pe piață este să se asocieze.

„Avem peste 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare. Aceşti fermieri trebuie să se asocieze. Nu numai că le spunem noi sau că încercăm să îi convingem, venim şi cu măsuri stimulative de această dată. Dau două exemple aici. În primul rând, din anul 2015, cei care vor ieşi din categoria 1-5 hectare vor intra în categoria 5-30 hectare şi vor primi mai mult cu 40 de euro pe hectar. În al doilea rând, din anul 2016, cei care au o anumită vârstă şi care renunţă la activitatea agricolă în scopul asocierii în principal, dar prin vânzare sau arendare, categoric vor primi, pe lângă acea plată pe care o încasează prin arendă sau prin vânzarea terenului, 120% din plata pe suprafaţă timp de cinci ani de zile, din 2016 până în 2020. Acesta este sensul a ceea ce am transmis Comisiei Europene“, a subliniat Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE