Pentru multi fermieri romani, sofranul, supranumit si „aurul rosu”, este un condiment foarte scump, pretentios si greu de cultivat. Cu toate acestea, un mic producator din judetul Dolj, Lucian Mindoiu, si-a dorit sa descopera daca si in Romania se poate obtine un sofran de calitate, asa cum este cel produs de cei din Iran sau Franta. Iar surpriza placuta nu a intarziat sa apara.

„Am inceput acum 4 ani sa cultivam sofran, am achizitionat bulbii din Olanda, cu ajutorul unei prietene de acolo. Am cumparat 3.000 de bulbi, ne-am dorit ceva de calitate. In prezent avem o suprafata de 250 mp”, ne-a declarat Lucian Mindoiu.

Din dorinta de a cultiva sofran cat mai bine, micul fermier a avut posibilitatea si dorinta sa viziteze o exploatatie de acest gen din Franta.

„Gratie experientei pe care am avut, pot spune ca am fost surprins, chiar din primul an, de o productie buna si de foarte buna calitate a sofranului, obtinand 46 de puncte Safranal din 50 posibile”, ne-a mai povestit agricultorul.

Lucian Mindoiu considera ca sofranul nu are o popularitate prea mare in Romania deoarece fermierii se asteapta sa obtina profit chiar din primul an, ceea ce nu este cazul acestei culturi. „Eu am obtinut in primul an, circa 30 de grame de sofran, apoi 60 de grame. In cel de-al treilea an am avut o productie chiar surprinzator de buna, de peste 200 de grame”, afirma Lucian Mindoiu.

Solurile cele mai bune pentru cultivarea sofranului sunt cele argiloase, aproape nisipoase, care sunt bine drenate. „Sofranul are nevoie de apa, insa nu prea multa. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pentru realizarea condimentului, se recolteaza cele trei stigmate rosii de la fiecare floare, acestea fiind ulterior uscate. Perioada de recoltare este de circa 3 saptamani. Se culege in fiecare dimineata, apoi se separa florile de stamine. Procesul de uscare dureaza cam 30 de minute.

Preturile pentru sofran, la export, incep de la 20 de euro gramul. „La noi, e putin cam greu sa obtii 15-20 euro, insa se pot obtine preturi acceptabile. Vorbim de sofran pur, natural. Bulbii se comercializeaza cu rica 1,5 – 2 lei bulbul. Dupa 4 ani dintr-un bulb se fac 12-15 bulbi”, spune agricultorul.

De origine mediteraneana, sofranul este o planta din care se extrage cel mai scump condiment din lume, din acesta fiind realizate uleiuri aromatice sau alte produse din domeniul alimentar.