Cum combati buruienile din culturile de cereale si porumb

Facebook
Twitter

Buruienile sunt plante erbacee perene, anuale si bienale sau parazitare, care se inmultesc prin seminte si pe cale vegetativa. Din punct de vedere al numarului de embrioni, ele pot fi dicotiledonate (cele mai multe dintre ele) sau monocotiledonate.

In lipsa unor masuri de combatere eficiente, buruienile pot compromite de la 10% pana la 100% din productiile de cereale păioase (grau, secara, triticale, orz, ovaz) sau porumb.  

Pentru a avea o recolta bogata si de calitate, este important sa asiguri conditiile de mediu optime pentru cresterea si dezvoltarea plantelor (cantitatile necesare de lumina, apa, elemente nutritive), sa efectuezi lucrarile agricole la timp si sa aplici masurile fitosanitare pentru prevenirea si combatarea bolilor (fungicide), daunatorilor (insecticide) si a buruienilor (erbicide). 

De ce este importanta combaterea buruienilor

Alaturi de microorganismele patogene (bacterii, virusuri, ciuperci), simbiotice, parazitare si daunatori (insecte, acarieni, pasari, rozatoare), buruienile se inscriu in categoria factorilor biologici care influenteaza productia de cereale. Practic, vorbim despre plante nedorite in culturile agricole, care trebuie combatute prin metode complexe, precum utilizarea de erbicide si efectuarea corecta si la timp a lucrarilor agrofitotehnice (rotatia culturilor, igienizarea terenurilor de la o cultura la alta), din cel putin trei motive importante: 

  • intra in competitie cu plantele de cultura in ceea ce priveste nutrientii, lumina, apa, caldura; concret, buruienile afecteaza conditiile de crestere si de dezvoltare ale plantelor de cultura, ducand la recolte mai slabe, cantitativ si calitativ; 
  • pot impiedica recoltarea si influenteaza puritatea semintelor. Exemple: hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), turita (Gallium aparine); volbura (Convolvulus arvensis), palamida (Cirsium arvense), in cazul culturii de grau;
  • pot fi gazde pentru diversi agenti patogeni ori atrag daunatorii; de pilda, buruienile atrag insectele, atacul acestora asupra culturilor se intensifica si este nevoie de utilizarea insecticidelor; totodata, buruienile faciliteaza transmiterea bolilor si a daunatorilor nu doar de la un an la altul, ci si de la un sezon la altul.

Principalele specii de buruieni din culturile de cereale păioase și porumb

Cele mai periculoase si raspandite buruieni sunt cele dicotiledonate, insa nici cele monocotiledonate nu trebuie ignorate. In lipsa unor masuri eficiente de combatere, inca din toamna, acestea ierneaza in stadiul de rozeta si se dezvolta pana in primavara si devin greu de eliminat. Pentru a sti cum sa actionezi corect si la timp, este importanta monitorizarea culturii de cereale si cunoasterea celor mai importante specii de buruieni care iti pot afecta recoltele:

  • hrisca urcatoare (Plygonum convolvulus) – buruiana dicotiledonata anuala, cu inmultire prin seminte; epoca de germinare: primavara, perioada de inflorire: iunie – toamna; 
  • mustarul salbatic (Sinapis arvenis) – buruiana dicotiledonata anuala, cu inmultire prin seminte; epoca de germinare: primavara, perioada de inflorire: mai/iunie – toamna; 
  • volbura (Convolvulus arvenis) – buruiana dicotiledonata perena, activa aproape tot anul; perioada de inflorire: primavara devreme – toamna devreme; 
  • palamida (Cirsium arvense) – buruiana dicotiledonata perena; epoca de germinare: primavara; perioada de inflorire: vara; 
  • costrei (Sorghum halepense) – buruiana graminee monocotiledonata perena; se inmulteste prin seminte si rizomi; perioada de germinare: primavara si vara; perioada de inflorire: vara – toamna;
  • turita (Galium aparine) – buruiana dicotiledonata anuala sau anual hibernanta; epoca de germinatie: toamna – primavara; perioada de inflorire: inceputul verii – toamna. 

Combaterea buruienilor din principalele culturi de cereale

Potrivit lucrarii „Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), poti combate buruienile din principalele culturi de cereale astfel: 

Combatarea buruienilor din cultura de grau

Buruienile pot produce pierderi de recolta care variaza intre 10 si 70%. Cultura de grau are nevoie de protectie inca din primavara, pentru a putea tine sub control atacul agentilor patogeni, care produc fainarea sau bolile foliare, dar si pentru combaterea buruienilor. Prin urmare, utilizarea fungicidelor si a erbicidelor flexibile in aplicare, independente de conditiile meteo si care au un spectru larg de combatere este foarte importanta. 

Combaterea buruienilor din cultura de orz, orzoaica, ovaz, secara, triticale

Potrivit lucrarii „Tehnologii agricole performante” (Ioan Oancea, 2005), in cazul orzului,  orzoaicei, ovazului, secarei si al culturii de triticale, combaterea buruienilor se face prin rotatia culturilor si folosind acelasi tip de erbicide ca si in cazul graului. Astfel, poti opta pentru un tip de erbicid cum este Biathlon® 4D, care are o formula bazata pe doua substante active, tritosulfuron si florasulam, ce actioneaza de la primele ore dupa aplicare. Acesta are o eficacitate foarte buna impotriva a peste 80 de specii de buruieni dicotiledonate si poate fi folosit intre stadiile BBCH 13 si BBCH 39, adica de la trei frunze si pana la aparitia frunzei stindard. Se poate aplica din toamna pana primavara tarziu, doza recomandata fiind de 40-70 grame/ha impreuna cu adjuvantul Dash® HC, in doza de 1 litru/ha.

Combaterea buruienilor din cultura de porumb 

Spre deosebire de cerealele păioase, porumbul suporta bine monocultura, dar este recomandat sa fie cultivat astfel nu mai mult de 2-3 ani in cultura neirigata si 3-4 ani in conditii de irigare. Retine ca buruienile pot produce pagube de la 30 pana la 80% in cazul culturii de porumb, iar costreiul (Sorghum halepense) poate compromite total recolta. Asadar, este nevoie de sisteme integrate de combatere a buruienilor, care se refera la metode preventive (aparitia buruienilor nu poate fi prevenita, dar riscul poate fi redus prin diverse operatiuni, precum distrugerea focarelor de infestare cu seminte de buruieni din terenurile necultivate, respectarea adancimii la semanat, pregatirea patului germinativ ori eliminarea excesului de umiditate, de exemplu), metode agrotehnice (aratura, distrugerea buruienilor perene prin lucrari superficiale, repetate ale solului, prasit, rotatia culturilor) si aplicarea masurilor de combatere cu erbicide.

Combatarea buruienilor este una dintre cele mai importante lucrari de intretinere a culturii de cereale, indiferent de specia pe care alegi sa o cultivi. Retine ca, in lipsa unor lucrari agricole corecte si a unor masuri fitosanitare adecvate, acestea pot afecta chiar si intreaga recolta. In plus, buruienile pot transmite boli si daunatori de la un an la altul si de la un sezon la altul. 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE