Cum au ajuns romanii sa isi importe propriile flori. Producator: In piete se vand pe banda rulanta flori fara acte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania importa anual flori in valoare de peste 74 de milioane de euro, exporturile in acest sector fiind de cel putin 30 de ori mai mici, conform datelor Ministerului Agriculturii. Horticultorii atrag atentia ca romanii au ajuns sa isi importe propriile flori prin intermediul strainilor care fac profituri frumoase. 

„Sunt aduse multe flori din afara, chiar la pret mare. Trec prin 2-3 maini. In Olanda se produce, se duce la un en-grosist care pune comisionul lui, apoi ajunge la un alt intermediar. Tradafirul taiat e 10 lei, el pleca de la 1-2 lei de acolo. Toti castiga 20%. Am avut si eu discutii cu cineva. Un danez. Voia sa cumpere de la mine flori, apoi sa le vanda la un supermarket din Romania. Si asta inseamna 40-50% in plus la pret. Daca am face noi flori, Olanda din ce ar ma trai?”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Sebastian Ciofu, un important producator de flori din Iasi.

O alta problema subliniata de Sebastian Ciofu este ca la ora actuala, in piete, pot fi gasite persoane fizice care, desi dispun de un atestat de producator, nu sunt ei adevaratii producatori ai florilor.

„Cea mai mare problema sunt cei care vand in piete flori fara acte. Sunt foarte multi care vand fara sa stie macar cum se numeste macar floarea. Aduc flori din alte tari, unde acolo sunt subventionate, si le vand mai ieftin in Romania decat magazinele autohtone. Noi vindem flori en gros, la florarii in mod special. Florariile au o societate comerciala care platesc angajatii, chirii, etc. Ceilalti care vand la piata, au un carnet de producator emis de o Primarie, insa ei nu produc flori, ci doar comercializeaza. Neavand angajati, chirii de platit, impozite, isi permit sa vanda flori la un pret mult mai mic. Este o concurenta neloiala”, atrage atentia Sebastian Ciofu.

Sebastian Ciofu detine in judetul Iasi o suprafata de 4.000 de mp cultivata cu flori, avand de asemenea si 6 solarii pe 1.500 mp.

„Noi producem flori la ghiveci, preponderent, de aceea nu suntem foarte afectati de aceste importuri mari. Eu produc muscate si flori pentru gradini, toamna am crizantemele si primavara, normal, ies cu flori pentru 1 si 8 martie”, mai spune Sebastian Ciofu.

Romania a importat in 2014 flori in valoare de peste 75 de milioane de euro, cu circa 1 milion de euro mai mult decat in 2013. In ceea ce priveste exporturile de flori, acestea au ajuns in 2014 la valoarea de 1,9 milioane de euro, mai putin decat in 2013, atunci cand Romania a exportat flori in valoare de 2,7 mil. de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii.

La nivel national, anul trecut existau 2.157 de exploatatii agricole care cultivau plante si flori ornamentale, acestea avand o suprafata totala de 457 de hectare.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu flori in camp a fost anul trecut de 352 de hectare, mai mult cu circa 20 de hectare decat in 2013, atunci cand existau 334 de hectare. Pe de alta parte, suprafata cultivata cu flori in spatii protejate s-a redus dramatic anul trecut, la 63 de hectare, fata de suprafata inregistrata in 2013, atunci cand existau 117 hectare.

Cei care cultiva flori au posibilitatea sa primeasca subventii pe suprafata in valoare de 156,89 euro pe hectar. La acest sprijin se mai adauga si ajutoru national tranzitoriu (ANT), precum si ajutorul de stat pentru subventionarea motorinei utilizata in agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE