Cum alegem utilajul potrivit pentru lucrarea solului: motosapa sau motocultor?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intretinerea unei gradini cultivate poate deveni o activitate extrem de dificila daca nu avem la dispozitie utilajele si echipamentele necesare. Indiferent daca lucram intr-o sera sau intr-un spatiu deschis, un motocultor ne ajuta de exemplu sa depunem un efort mult mai mic in procesul de ingrijire a solului si, cel mai important, ne ofera posibilitatea sa lucram pamantul intr-un mod cat mai productiv.

Principala intrebare care apare in momentul in care ne dorim sa achizitionam un motocultor sau o motosapa este care utilaj ne este mai potrivit pentru lucrarile noastre agricole. Pentru a putea raspune la aceasta intrebare trebuie asadar sa mentionam o serie de diferente dintre cele doua utilaje.

Diferenta dintre o motosapa si un motocultor

In primul rand, o motosapa este un utilaj destinat exclusiv pentru sapatul solului (maruntire). Acest lucru inseamna ca nu putem atasa diverse accesorii la o motosapa, asa cum se intampla in cazul unui motocultor. Astfel, motosapele sunt in general niste utilaje potrivite pentru lucrarile care au loc intr-o gradina sau intr-o sera, dispunand in general de motoare in patru timpi.

In ceea ce priveste motocultorul, acest utilaj este unul mult mai robust, care dispune de o priza de putere. La aceasta se pot atasa numeroase accesorii cu ajutorul carora se poate diversifica gama de lucrari ale solului. De exemplu, la motocultoare putem atasa un cultivator, o cositoare, o pompa de apa, un plug, o semanatoare si multe altele.

Caracteristicile unui motocultor

Pe langa versatilitatea sa, motocultorul este un utilaj care dispune in general si de o putere a motorului mult mai mare fata de o motosapa, ceea ce il face indicat pentru lucrarea mai multor tipuri de sol, inclusiv pentru cele cu o textura mai tare sau chiar pietroasa. Mai mult decat atat, in functie de accesoriile utilizate, motocultorul are capacitatea de maruntii terenul la o adancime mai mare (20-22 cm) decat o motosapa.

De asemenea, trebuie sa tinem cont ca greutatea si chiar dimensiunile sunt mai mari in cazul motocultoarelor, ceea ce face ca fermierul sa depuna un efort ceva mai mare in manevrarea sa. Totodata, motocultorul se poate dovedi o investitie excelenta pentru cei care lucreaza suprafete mai mari de pamant. Puteti cauta mai multe tipuri de motocultoare in acest magazin.

Iata o parte a lucrarilor agricole pe care le puteti realiza cu un motocultor: frezarea terenului, aratul pamantului cu un plug simplu sau unul reversibil, semanarea legumelor sa altor plate, profilarea solului, prasirea buruienilor, cosirea fanetelor si chiar erbicidarea culturilor.

Caracteristicile unei motosape

Principalul rol al unei motosape este sa marunteasca terenul, acest utilaj fiind echipat in general cu un motor de putere relativ redusa, in comparatie cu motocultorul. De asemenea, motosapa dispune doar de o viteza (inainte si, eventual, revers), ceea ce reduce destul de mult capacitatea utilajului de a fi folosit pe suprafete mai mari de teren.

In general, o motosapa poate lucra solul la o adancime de pana la 10-12 cm. Atunci cand se achizitioneaza un astfel de utilaj este bine ca fermierul sa fie atent si la forma cutitelor, precum si la modul de fabricarea ale acestora.

Motocultorul electric sau pe benzina

In cazul motocultoarelor, un agricultor are posibilitatea sa aleaga dintre mai multe tipuri de motorizari, atat electrice cat si pe benzina sau diesel. Pentru suprafetele mici se pot utiliza motocultoarele electrice, deoarece forta motorului este una mai redusa, aproapiata de cea a motosapelor.

Daca ne dorim in schimb sa lucram suprafete mai mare de teren, achzitionarea unui motocultor pe este o variata mult mai buna, acestea avand un randament mult mai mare de lucru.

Alte criterii pe baza carora puteti alege un motocultor sunt cele legate de ergonomie, pret, reglarea latimii de lucru sau sistemul de pornire. Avand in vedere ca un motoutilaj este folosit frecvent in lucrarile agricole este de preferat sa investiti o suma de bani mai mare in achizitionarea unui motocultor decat sa cumparati un produs de calitate inferioara.

Motocoase pe benzina

Una dintre cele mai frecvente lucrari intr-o gradina sau intr-o livada este cositul ierbii. In cazul in care ne dorim o unealta dedicata exclusiv aceste activitati putem alege o motocoasa pe benzina, mai ales daca zona pe care o lucram e una ingusta si cu multe obstacole.

Indiferent de tipul modelului ales, motocoasa este un utilaj relativ simplu de manevrat, chiar si pentru o persoana care nu dispune de experienta in domeniu. Bineinteles, si in acest caz este necesar sa va luati o serie de masuri de precautie.

In general, o motocoasa este echipata cu un motor de circa 1,2 CP, cu o turatie de circa 6.500 rpm. Greutatea uneltei, fara echipamentul de taiere, este cuprinsa intre 6,5 – 8 kg. De asemenea, o motocoasa este usor de transportat datorita tijei formate din doua segmente detasabile.

Atunci cand utilizati o motosapa sau motocultor este important sa va luati toate masurile de precautie. In primul rand, aceste motounelte trebuie folosite doar de persoanele care au cel putin o pregatire necesara minima cu ele. De asemenea, se va evita pornirea motorului in spatiile inchise, deoarece exista riscul ca gazele de esapament sa se acumuleze. Lucrarea terenului cu un motocultor nu trebuie sa fie grabita, ci sa se realizeze in ritm de mers, altfel existand un risc mare accidentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE