Cum a reusit un legumicultor din Izbiceni sa creeze ingrasamantul natural Folarex, premiat cu argint la Salonul de Inventica de la Geneva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa mai multi ani de experimente si documentare, Dobre Putinelu, profesor de istorie si entuziast legumicultor din Izbiceni, judetul Olt, a reusit sa creeze un ingrasamant natural lichid, denumit Folarex, care are capacitatea sa reduca la jumatate costurile cu fertilizarile chimice. Inventia legumicultorului este brevetata, fiind de asemenea recomensata anul trecut cu doua medaliii de argint la Salonul de Inventica de la Geneva precum si de la Bruxelles.

Fertilizatorul creat de legumicultorul Dobre Putinelu este un produs realizat din mai multe tipuri de gunoi de grad provenit de la porumb, vaca, bivolita, cal, oaie si capra.

„In dejectiile fiecarui animal exista o anumita cota de potasiu, fosfor si azot. Asa am reusit sa facem o combinatie optima a substantelor, pentru a-i oferi plantei un nivel cat mai mare din toate elementele. Este un produs pe care l-am realizat din pasiune, din dorinta de a ajuta plantele, dar si animalele sa creasca sanatos, natural”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Dobre Putinelu, in varsta de 78 de ani.

Potrivit inventatorului, ingrasamantul lichid Folarex contine 1846,4 mg/l de azot, 7860 mg/l de potasiu, 83 mg/l fosfor, precum si un pH de 7,83.

Ideea realizarii fertilizatorului lichid i-a venit legumicultorului din Izbiceni acum mai bine de 10 ani, din cauza situatiei financiare modeste, care nu ii permitea sa cumpere ingrasaminte chimice. Fiind nevoit sa intretina o familie formata din 6 persoane, Dobre Putinelu a inceput sa se documenteze asiduu si sa faca nenumarate experimente in gradina pentru a ajunge la formula optima. Ii sta alaturi mereu in proiecte fiica sa, Iuliana.

„Aici, in Izbiceni, nu conteaza ce meserie sau profesiei ai. Toata lumea cultiva legume. Cea mai saraca familie pune 5.000 de fire, cei mai bogati circa 50.000 de fire. Salariul de profesor nu imi era suficient ca sa tin o familie de sase persoane. Ce sa mai vorbim de fertilizanti chimici. Folarexul s-a nascut asadar dintr-o necesitate. Am inceput sa ofer prietenilor, consatenilor, si toti au fost multumiti, dar sa stiti ca romanii raman insa reticienti. Daca e din Austria, Germania produsul se cumpara foarte bine, indiferent de calitate. Daca e din Romania nu prea se cumpara. Asa s-a ajuns ca terenurile noastre sa fie intoxicate cu produse chimice”, mai spune legumicultorul.

Norma de aplicare a ingrasamantului lichid este de 200 ml la 15 litri de apa, pentru mai toate plantele aflate in vegetatie, inclusiv pentru legume, pomi fructiferi, cereale, vita de vie sau chiar flori. Pentru o eficienta cat mai buna, inventatorul Folarex-ului sustine ca trebuie efectuate tratamente de obicei la 7-10 zile. Totodata, ingrasamantul lichid dezvoltat de Dobre Putinelu nu afecteaza albinele.

„Acest ingrasamant reduce la jumatate costurile cu produsele chimice deoarece creeaza o imunitate naturala a plantei. De asemenea, mentine un grad de fertilitate ridicat al solului. Mai mult, daca stropim planta cu 24 de ore inainte de o ploaie poate proteja si impotriva manei”, ne mai spune legumicultorul din Izbiceni.

Ingrasamantul natural complex creat de Dobre Putinelu a fost apreciat mai mult in strainatate decat in tara, primind pana in prezent doua medalii de argint la doua saloane prestigioase de inventii. „In 2015 am obtinut medalia de argint la Salonul de Inventii de la Geneva si tot o medalie de argint la Concursul de Inventica de la Bruxelles – Eureka 2015, unde am fost reprezentanti de o doamna de la Institutul National de Masini Agricole (INMA). Am fost toti foarte fericiti”, ne-a marturisit inventatorul.

Totodata, inventia legumicultorului din Izbiceni a fost distinsa si cu diploma de excelenta si Medalia de Aur cu mentiune speciala la Salonul International de inventica PRO INVENT, 2014, de la Cluj-Napoca, precum si cu Diploma si Medalia de Argint la cea de-a 16-a editie a Salonului de Inventii si Inovatii Inventica, din 2014, de la Bucuresti.

Proiectele inventatorului nu se opresc insa aici. Acesta si-ar dori sa acceseze eventual niste fonduri europene pentru a cumpara un utilaj special dezvoltat de INMA, care costa circa 40.000 de euro. In viitorul apropiat, legumicultorul isi doreste sa lanseze un nou ingrasamant, mult mai concentrat.

Ingrasamantul natural complex creat de Dobre Putinelu se comercializeaza la pretul de 50 de lei sticla de 2 litri.

FOTO: Arhiva personala familia Putinelu

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE