Prețurile din contractele futures la soia au crescut cu aproape 4%, marți, pe fondul creșterii cererii de soia pentru furajarea animalelor pe piața americană și a angajamentelor mari de export soia, în ciuda unei producții record în SUA.

Scumpirea soiei a angrenat și creșterea prețurilor la porumb și grâu, relatează Reuters.

Pe bursa din Chicago, soia cu livrare în luna ianuarie s-a tranzacționat cu peste 400 de dolari/tonă. Unul dintre elementele care au contribuit la scumpirea soiei a fost scăderea temperaturilor, care a determinat creșterea consumului în ferme.

Tot răcirea vremii a contribuit la scumpirea porumbului, în condițiile în care o bună pare din suprafața cultivată în Statele Unite ale Americii, cel mai mare producător mondial, nu a fost încă recoltată și riscă să fie acoperită de zăpadă.

Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor la cereale a fost faptul că numeroși fermieri au stocat recolta, fiind nemulțumiți de prețurile mici, astfel că s-a diminuat cantitatea livrată pe piață. Totodată, estimările privind producția de soia din 2015 din Brazilia, un alt mare producător mondial, au fost revizuite în scădere, la 89,3-91,7 milioane de tone, față de 98 de milioane de tone, cât fusese prognozat inițial.

De asemenea, vremea rece din SUA va avea un efect negativ asupra culturilor nou-înființate în toama aceasta, printre care și grâul. În schimb, fermierii din Ucraina au semănat grâu pe o suprafață de 6,3 milioane de hectare, cu peste 100.000 de hectare mai mult față de estimările inițiale, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii de la Kiev.

În săptămâna 10-16 noiembrie 2014, în Portul Constanța, seminţele de floarea soarelui se vând cu  328 euro/tonă, uleiul brut de floarea soarelui cu 671 euro/tonă, iar uleiul brut rapiţă cu 674 euro/tonă. Grâul românesc se vinde cu 200 euro/tonă, iar porumbul cu 147 euro/tonă, arată datele Bursei Române de Mărfuri.

Pe principale piețe din România, prețul grâului de panificație s-a redus ușor săptămâna trecută, la 142,95 de euro/tonă în Banat, 174,12 euro/tonă în Muntenia și 150 de euro/tonă în Oltenia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.