Cum a evoluat prețul cerealelor pe marile burse și cu cât se vinde grâul românesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prețurile din contractele futures la soia au crescut cu aproape 4%, marți, pe fondul creșterii cererii de soia pentru furajarea animalelor pe piața americană și a angajamentelor mari de export soia, în ciuda unei producții record în SUA.

Scumpirea soiei a angrenat și creșterea prețurilor la porumb și grâu, relatează Reuters.

Pe bursa din Chicago, soia cu livrare în luna ianuarie s-a tranzacționat cu peste 400 de dolari/tonă. Unul dintre elementele care au contribuit la scumpirea soiei a fost scăderea temperaturilor, care a determinat creșterea consumului în ferme.

Tot răcirea vremii a contribuit la scumpirea porumbului, în condițiile în care o bună pare din suprafața cultivată în Statele Unite ale Americii, cel mai mare producător mondial, nu a fost încă recoltată și riscă să fie acoperită de zăpadă.

Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor la cereale a fost faptul că numeroși fermieri au stocat recolta, fiind nemulțumiți de prețurile mici, astfel că s-a diminuat cantitatea livrată pe piață. Totodată, estimările privind producția de soia din 2015 din Brazilia, un alt mare producător mondial, au fost revizuite în scădere, la 89,3-91,7 milioane de tone, față de 98 de milioane de tone, cât fusese prognozat inițial.

De asemenea, vremea rece din SUA va avea un efect negativ asupra culturilor nou-înființate în toama aceasta, printre care și grâul. În schimb, fermierii din Ucraina au semănat grâu pe o suprafață de 6,3 milioane de hectare, cu peste 100.000 de hectare mai mult față de estimările inițiale, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii de la Kiev.

În săptămâna 10-16 noiembrie 2014, în Portul Constanța, seminţele de floarea soarelui se vând cu  328 euro/tonă, uleiul brut de floarea soarelui cu 671 euro/tonă, iar uleiul brut rapiţă cu 674 euro/tonă. Grâul românesc se vinde cu 200 euro/tonă, iar porumbul cu 147 euro/tonă, arată datele Bursei Române de Mărfuri.

Pe principale piețe din România, prețul grâului de panificație s-a redus ușor săptămâna trecută, la 142,95 de euro/tonă în Banat, 174,12 euro/tonă în Muntenia și 150 de euro/tonă în Oltenia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE