Cum a construit o familie din Salaj o afacere apicola profitabila incepand cu doar 5 stupi

Facebook
Twitter

Pasiunea pentru apicultura a convins o familie din Salaj sa infiinteze, in 2003, prima lor stupina, formata pe atunci din cinci familii de albine. Ceea ce parea a fi mai mult o indeletnicire in timpul liber s-a transformat incet si cu multa truda intr-o activitate de succes.

Ferma apicola Andreius, situata in localitatea Hereclean, numara in prezent peste 400 de stupi, fiind condusa cu multa grija de familia Pop, precum si de fiul acestora, Andrei, pasionat la randul sau de cresterea albinelor.

„Povestea a inceput in anul 2003 cand tatal meu a cumparat 5 familii de albine si astfel ,acest obiect de activitate a devenit o pasiune in care m-am implicat si eu. A fost greu la inceput datorita lipsei de experienta, dar nu ne-am dat batuti si am mers mai departe. Mai mult decat atat, eu am terminat si Facultatea de Agricultura, realizandu-mi licenta chiar in domeniul apiculturii, iar in prezent urmez si un master”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Andrei Pop.

Ferma apicola Andreius numara la acest moment peste 400 de familii de albine, productia medie fiind undeva la circa 1,5 tone de miere.

„Producem miere de salcam, poliflora, tei. De asemenea realizam si combinatii precum miere cu nuci, care este unul dintre cele mai vandute produse de la noi, cu catina, avem si polen uscat, crud. Pe langa produsele apicole noi avem si un mic atelier de tamplarie unde realizam mai toate articolele necesare intr-o stupina precum stupi, alimentatoare, rame pentru albine, colectoare de polen si nu numai”, ne-a mai spus tanarul apicultor.

In ceea ce priveste valorificarea, familia Pop reuseste sa-si comercializeze produsele in general prin intermediul magazinlor alimentare sau cu profil naturist din Cluj.

„Produsele in general le vindem in magazine din Cluj, uneori dam si angro. In viitorul apropiat vom deschide si un magazin online. Partea de valorificare este putin mai dificila in sensul ca oamenii s-au obisnuit din pacate cu produse apicole foarte ieftine, care nu sunt chiar naturale”, ne-a mai spus Andrei Pop.

Pentru viitor, tanarul apicultor si-a propus sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, precum si sa creasca numarul de familii de albine din exploatatia sa.

„Ne dorim foarte mult sa mai marim numarul de familii de albine, sa mai avansam cu tehnologia. De asemenea, eu personal vreau sa accesez si fonduri europene pentru Instalarea tinarului fermer, mai ales ca am o oportunitate mai mare avand in vedere ca am terminat si facultatea in domeniu. Consider intr-adevar ca agricultura e de viitor. De aceea mi-am dorit sa termin si o facultate de profil, nu sa ma duc in alt domeniu. Nu imi place sa stau la birou, imi place sa lucrez in natura”, spune Andrei Pop.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE