Cultura de acoperire

Culturile de acoperire: ce sa semeni ca sa cresti productivitatea solului

Facebook
Twitter

In plina seceta, trebuie sa ne gandim la solutii pe care sa le putem aplica pe termen lung, iar una dintre acestea este introducerea culturilor de acoperire.

Unul dintre efectele secetei este ca sporeste gradul de eroziune a solului. Culturile de acoperire pot contribui la reducerea acestei probleme, deoarece ele formeaza o patura care protejeaza solul in perioada in care acesta nu este cultivat. Sa ne gandim ca intr-o iarna secetoasa, cum a fost cea pe care am traversat-o, cu vanturi puternice, terenul ramane golas. Solul se faramiteaza sub influenta factorilor externi, astfel ca devine vulnerabil. Fara masuri imediate, riscam sa pierdem productivitatea tocmai din cauza eroziunii solului. Practic, culturile de acoperire sunt infiintate pentru beneficiul solului, nu pentru a castiga imediat de pe urma recoltei.

Culturile de acoperire sunt utilizate pentru a reduce inmultirea buruienilor, pentru a gestiona eroziunea solului, pentru a creste si imbunatati calitatea si, implicit, fertilitatea solului, prin mentinerea nivelului de azot din sol sau reducerea pierderilor generate de scurgerile de apa, pentru a controla daunatorii si bolile, precum si prin reducerea lucrarilor de arat, ceea ce conduce la reducerea costurilor de exploatare, dar si pentru a promova biodiversitatea.

Culturile de acoperire sunt de obicei formate din plante erbacee sau legume. Cultura de acoperire poate urma imediat celei abia recoltate, fara a se indeparta resturile vegetale. Cultura de acoperire si resturile vegetale vor functiona drept patura vegetala pe timp de iarna. Aceasta patura se va degrada treptat sub influenta frigului, dupa care va forma un asa-numit mulci. Acesta strat aflat la suprafata solului va constitui o baza pedologica buna pentru insamantarea noilor culturi in primavara. Principalul beneficiu pe care il avem practicand acest gen de agricultura este acela ca ne ajuta la prevenirea eroziunii solului, in special in zonele in panta.

Dupa ce cultura de acoperire a ajuns la maturitate, fermierii o pot cosi. Cand resturile vegetale sunt uscate, sunt bagate sub brazda. In zonele predispuse la seceta, specialistii recomanda ca aceste resturi sa fie lasate pur si simplu sa formeze o patura care sa protejeze solul si sa ii pastreze umiditatea.

Facelia (Phacelia tanacetifolia) este o planta care se utilizeaza cu succes in tari ca Cehia pe post de cultura de acoperire. Cunoscuta mai degraba ca planta melifera si ornamentala, facelia este un foarte bun fertilizant pentru sol.

De asemenea, secara reuseste sa afaneze un sol compact si sa elimine buruienile. Hrisca previne eroziunea solului si reduce ponderea buruienilor pe un teren.

La randul lor, trifoiul si sorgul pot fi folosite cu succes pentru a infiinta o cultura de acoperire. Trifoiul fixeaza azotul in sol si creste fertilitatea acestuia. Sorgul adauga biomasa si indeparteaza buruienile. In regiunile nordice, se poate utiliza cu succes mazarichea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE