Culturi de toamnă: ce soiuri noi de rapiță și grâu au fost înscrise Catalogul Oficial

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, au fost aprobate pentru introducerea în Catalogul Oficial, începând cu anul 2014, mai multe soiuri de rapiță și de grâu, care au îndeplinit condițiile pentru a fi înregistrate și introduse în cultură.

În ceea ce privește rapița de toamnă pentru ulei, în primăvara acestui an au fost înregistrate două noi soiuri, respectiv PT200Cl și PX100CL. Semințele sunt tratate cu insecto-fungicid: MODESTO și HIRAM/CRUISER OSR. În prezent, un sac cu două milioane de semințe, recomandat pentru însămânțarea a 3,5-4 hectare, la o densitate de aproximativ 45 semințe germinabile/mp, costă în jude de 130 de lei.

În ședința din 13 martie a Comisiei de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, a fost aprobată înregistrarea și introducerea în cultură a opt soiuri de grâu, respectiv Pajura, Anapurna, Aramis, Sosthene, Soyard, Renata, Alka și Seka. Soiul Anapurna necesită soluri bogate în potasiu pentru a se obține boabele lucioase, lungi, de culoarea chihlimbarului. Plantele ajung la înălțimea de 85-100 cm. Plantele verzi au o creștere semierectă, iar spicele au ariste albe, lungi și lucioase. Soiul este tolerant la secetă, umiditate și la rugini. De asemenea, are nevoie de cerințe medii de agrotehnică.

În cazul soiului Sosthene (SO 1006), testele realizate în loturile experimentale din zona Dobrogei arată că acesta poate aduce o producție de 6.500 kg/ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE