Manat de curiozitate, un fermier din orasul Caracal, judetul Olt, si-a infiintat acum doi ani propria cultura de galbenele pe terenul agricol al parintilor. Cu o investitie minima, de circa 2.000 de lei, Sebastian Dobre reuseste in prezent sa obtina, de pe o suprafata de doar 1.800 de mp, un venit zilnic de aproape 450 lei (100 euro).

„M-am decis sa cultiv galbenele dupa ce am vazut mai multe reportaje. M-am documentat un pic si am zis sa incerc, desi eu nu lucrez in sectorul agricol. A fost o curiozitate mai mult. Cultura se obtine relativ usor, insa este nevoie de multa munca pentru a culege florile, deoarece nu se poate face aceasta operatiune mecanizat. Cine cultiva galbenele ar fi foarte bine daca ar locui in apropiere”, afirma Sebastian Dobre, pentru StiriAgricole.ro.

Cei care aleg sa cultive galbenele au posibilitatea sa comercializeze petalele acestei plante, inflorencentele sau planta in intregime, atat uscata sau in forma proaspata. Pretul pe care Sebastian Dobre il obtine pentru un kilogram de galbenele uscate vandute este de 15 lei, insa daca ar putea sa le vanda in stare proaspata, adica imediat dupa recoltare, ar putea castiga si circa 30 de lei pe kilogram.

„La un cules bun, media ar fi de 65 kg, pe zi de cules, pentru suprafata pe care o am eu, de 1.800 mp. Din aceasta cantitate imi raman galbenele uscate cam 30 de kilograme. Acestea le vand in general la centre de colectare sau prin anunturi pe internet”, mai spune cultivatorul din Caracal.

Infiintarea culturii de galbenele l-a costat pe Sebastian Dobre circa 2.000 lei, cea mai mare suma de bani fiind destinata lucrarilor de pregatire a terenului. Semanatul galbenelelor se realizeaza manual, in cuiburi, cu 2-3 seminte, la o adancime de 3-4 cm. Dupa circa 2 saptamani, galbenele rasar, iar dupa alte 25 de zile apar butonii florali. La circa doua luni de la plantare are loc si inflorirea.

„Pentru suprafata mea, lucrarile de prasire m-au costat circa 800 lei, samanta 500 lei, iar irigarea terenului alte 700 lei. Plantarea am realizat-o manual, tinand cont de o distanta de 50 cm intre randuri si 20-30 cm intre cuiburi. Cel mai bine, o cultura de galbenele se planteaza cand se incalzeste vremea, prin aprilie. De asemenea, irigarea este vitala. Fara ea, planta nu se dezvolta cum trebuie, si, automat, productia scade mult”, explica Sebastian Dobre.

Un alt aspect important al culturii de galbenele este ca fermierul sa dispuna de un spatiu prin intermediul caruia sa usuce plantele.

„Eu am construit niste rastele de plasa speciala unde pun florile culese imediat dupa recoltare. Daca nu te ocupi repede, exista sanse sa isi piarda culoarea. Le depozitez apoi in saci. Intr-o zi, culesul pentru dureaza circa 2-3 ore. Galbenelele infloresc la inceputul lui iunie, pana la sfarsitul lui septembrie aproape. Cine poate sa le culeaga in acest interval poate face un profit frumos. Va spun ca atunci cand culeg, ajung la finalul randului, iar in spatele meu infloresc iar”, povesteste Sebastian Dobre.

Sfatul cultivatorului din Caracal pentru cei care ar dori sa infiinteze o cultura de galbenele este sa isi faca un calcul serios in posibilitatilor de recoltare pe care le au, comparativ cu suprafata cultivata.

„Trebuie sa-si faca un calcul. Efortul fizic nu e mare, insa este o munca foarte repetitiva. La doua zile trebuie culese, deoarece infloresc foarte repede. Este important sa isi faca un calcul eficint la forta de munca pe care o au comparativ cu suprafata cultivata”, este de parere Sebastian Dobre.

Tot mai multi fermieri romani, cu suprafete mici, aleg sa cultive plante medicinale, deoarece acestea nu necesita prea multe lucrari de ingrijire si nici nu sunt pretentioase la caracteristicile solului. Mai mult decat atat, galbenelele dispun de o cerere importanta si in strainatate, cea mai mare piata de desfacere fiind in Germania.

Galbenelele, denumite si „florile de aur ale sanatatii”, sunt folosite de secole in medicina, preponderent in tratarea inflamatiilor din corp. De asemenea, ceaiul de galbenele este recomandat in prevenirea si trataraea a numeroase afectiuni, insa este consumat si din placere, datorita aromei sale.

Share on Facebook