Cultivatorii de sfeclă, victimele războiului zahărului dintre fabrici și MADR

Facebook
Twitter

Procesatorii de sfeclă de zahăr au cerut ieri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să soluționeze criza apărută pe piața zahărului, ca urmare a nealocării cotelor pentru cele patru fabrici din țară.

Cultura de sfeclă de zahăr este una dintre cele mai fiscalizate, au arătat participanții la discuții. Fermierii înființează culturile în baza contractelor de preluare a sfeclei de zahăr semnate cu fabricile. Apoi, după recoltare, sfecla de zahăr este transportată, pe banii fabricilor, la sediile acestora. Mărimea suprafețelor cultivate este determinată de cota de zahăr alocată fiecărei fabrici în parte. Până la această dată, au fost încheiate puține contracte de preluare de la fermieri a sfeclei de zahăr.

„Cât timp nu avem alocate aceste cote, nu putem încheia contractele cu fermierii. Ei sunt cei care pierd din această lipsă de reglementare în sector, pentru că au făcut investiții și nu pot fi plătiți pentru marfa livrată”, ne-a declarat Mihai Dimitriu, reprezentantul Agrana.

De asemenea, Puiu Ioan, șeful Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman, județul Neamț, spune că nealocarea cotelor aduce pierderi tuturor celor din sector.

„Noi avem șanse să producem bine și din 2017, când nu vor mai exista cote de zahăr. Nereglementarea nu este benefică nimănui”, a precizat Puiu Ioan.

Istoricul unui război

În 2013, a fost emis Ordinul 707, prin care s-a făcut realocarea cotelor de zahăr repartizate celor patru fabrici de procesare a sfeclei de zahăr. Cota alocată fabricii din Luduș a fost redusă cu circa 7.000 de tone. Reprezentanții fabricii de zahăr Luduș au cerut în instanță suspendarea actului și au câștigat în primă instanță.

„Am acționat în instanță Ministerul Agriculturii, Justiția și-a spus cuvântul suspendând Ordinul nr. 707. Mai mult, am câștigat în primă instanță ca acest ordin să fie anulat, urmează probabil faza de apel, suntem într-un război practic cu Ministerul Agriculturii (…) Fabrica de Zahăr Luduș, actualmente TEREOS România, este într-o situație delicată pentru că cota pe care a primit-o istoric după aderarea României la Uniunea Europeană, primită după calcule și legislație europeană corect aplicată, de 33.391 de tone, printr-un ordin pe care noi îl considerăm ilegal și târziu dat, în 2013, după ce sfecla era semănată, Ordinul 707 (al Ministerului Agriculturii, n.r) a redus cota la 26.008 tone. Deci o pierdere de peste 7.000 de tone, care nu mai poate fi produsă într-o zonă în care sfecla este la ea acasă”, a declarat recent președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă (ARPZS), Ioan Armenean, directorul general al fabricii de zahăr Luduș, actualmente TEREOS România, citat de Agerpres.

Acesta crede că Ordinul 707 a fost emis „la presiunile făcute de fabricile de zahăr de la Roman și de la Bod”, care susțineau că fabricile din Luduș și Oradea nu și-au îndeplinit cotele în anii anteriori, fapt care nu ar fi real.

Din 2017, sistemelor cotelor de zahăr la nivel european va fi abolit. Italienii au avertizat că Europa trebuie să se regătească temeinic pentru acest moment, întrucât există riscul ca numeroase fabrici să dea faliment, ceea ce va conduce la situații sociale dramatice în întreg spațiul comunitar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE