Cultivarea plantelor aromatice se poate dovedi o afacere profitabila mai ales pentru fermierii care nu dispun de suprafete agricole mari. De mai bine de 5 ani, un agricultor din comuna Butimanu, judetul Dambovita, cultiva in regim ecologic, pe o suprafata de doar 1.300 mp, peste 30 de sortimente de plante aromatice si legume, pe care le vinde preponderent chiar in Capitala, mai exact in Piata Domenii.

„In prezent am 1.000 de mp de spatii protejate, plus circa 350 de mp de gradina in care cultiv diverse legume, precum dovlecei, tomate etc. Cea mai mare parte a recoltei este reprezentata insa de plantele aromatice. Avem rashad (orgine araba – n.r.), varza kale, frunze de mustar, rozmarin, oregano, macris, rucola, patrunjel-cret, sparanghel, mangold, maghiran, radicchio, andive romanesti si multe altele. Am dorit foarte mult sa respectam traditia cultivarii bio, de aceea nu aplicam ingrasaminte chimice sau pesticide”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Sever Giurca, administratorul fermei de familie „Insula Plantelor Aromatice”.

Ideea de a cultiva plante aromatice i-a venit lui Sever Giurca dupa ce a vizitat un magazin si o ferma asemanatoare in Grecia. Impresionat de diversitatea condimentelor si a plantelor cultivate acolo pentru prepararea felurilor de mancare, agricultorul si-a dorit sa aiba si el propria gradina de plante aromatice.

„Intr-o deplasare in Grecia am avut ocazia sa vad, la o carciuma arabeasca, cat de multe condimente si plante aromatice foloseau pentru mancare. Mi-au placut foarte mult. Asa m-am decis sa imi cumpar circa 2.000 de mp in comuna Butimanu si sa pornesc aceasta mica ferma de familie. A fost greu la inceput, mai ales ca terenul era o mlastina, insa usor usor am reusit sa-l pun la punct. In ceea ce priveste semintele, am avut cativa prieteni care mi-au adus din Franta, Maroc, Germania”, spune cultivatorul.

Solarul folosit de Sever Giurca are o lungime de 25 de metri si o latime de 10 m, fiind dotat cu sistem de picurare, precum si cu folie de protectie anti-mana. Costul de realizare a acestuia s-a ridicat la crica 14.000 de lei, potrivit cultivatorului.

Radicchio. FOTO: Insula Plantelor Aromatice

Deoarece nu foloseste pesticide sau insecticide, Sever Giurca este nevoit sa apeleze la metodele ecologice de tratare a legumelor si plantelor, in cazul in care apar daunatori. Cateva dintre secretele fermierului sunt zeama de urzici, varul praf, dar si cutiutele cu bere impotriva melcilor.

„Folosesc doar zeama de urzici. O pun la macerat seara. Dupa ce sta o noapte in apa, respectiva substanta o pun in pompa si ud rosiile si plantele. De asemenea, la marginea solarului am mai pus si var praf sau chiar cutiute cu bere impotriva melcilor”, ne explica Sever Giurca.

Cele mai cumparate plante aromatice de catre romani sunt in general menta si busuiocul, dar si scortisoara sau coriandrul. „Veniturile nu sunt foarte mari in urma acestei activitati, dar este bine pentru o familia ca a noastra, de 3 persoane. Economisim si reinvestim profitul. Asa am reusit pana acum sa ne constuim solarul. Livram in Piata Domenii, avem o taraba, la piata, dar si la domiciliu clientilor”, mai spune agricultorul din Targoviste.

Pentru viitor, Sever Giurca si-a propus si sa acceseze fonduri europene pentru a-si moderniza sau chiar extinde ferma sa de familie. „M-ar interesa foarte mult sa pot accesa niste fonduri europene. In acest sens am facut si scoala de agricultor, urmeaza sa-mi iau in curand diploma. Ar fi important sa ma extind, daca s-ar putea”, mai spune Sever Giurca.

Patrunjel – cret. FOTO: Insula Plantelor Aromatice

Intrebat cu ce dificultati se confrunta in procesul de comercializare, cultivatorul afirma ca o problema acuta o reprezinta concurenta tot mai putenica din partea supermarketurilor. „Langa piata, exista la cativa metri doua dintre cele mai populare supermarketuri, care au si varza kale de exemplu. La ei costa 8 lei – 60 de grame, iar la mine 5 lei suta de grame. Consumatorului ii vine mult mai usor sa cumpere de la magazin decat de la mine, desi ceea ce ii vand eu are o calitate superioara, ca sa nu mai vorbim de pretul mult mai avantajos”, mai spune Sever Giurca.

La nivel global, vanzarile de plante aromatice si medicinale sunt in crestere de la an la an. Numai la nivelul anului 2015, exporturile de astfel de produse realizate de producatorii din Stetele Unite s-au ridicat la 70 de miliarde de dolari. Motivul acestei cresteri spectaculoase este simplu: intr-o lume tot mai poluata, atunci cand se imbolnavesc, oamenii se intorc spre solutiile de baza: adica cele oferite de natura. Astfel, produsele bio sunt cu atat mai cautate, cu cat sunt apreciate ca fiind mai benefice pentru sanatate, iar Europa este lider in ceea ce priveste productia in regim ecologic, potrivit datelor Organizatiei pentru dezvoltare Industriala a ONU.

Share on Facebook