Culiță Tărâță, despre legea comasării terenurilor agricole: Avem ferme, dar cine să le cumpere?

Facebook
Twitter

Latifundiarul Culiță Tărâță se îndoiește de posibilitatea aplicării legii privind comasarea terenurilor agricole, formulate de Asociația Ro-Pac, întrucât o parte din prevederile proiectului nu pot fi transpuse în realitate din lipsă de bani.

Una dintre măsurile propuse de Asociația Ro-Pac, prin proiectul de lege al comasării terenurilor agricole, despre care am mai scris, este ca nou-înființata societate de administrare funciară (SAFARM) să vândă, anual, 20.000 de ferme către tineri țărani. Măsura nu e rea, este de părere Culiță Tărâță, însă nu are șanse de a deveni realitate, din cauza dificultăților financiare prin care trece România și a sărăciei din mediul rural.

„20.000 de ferme avem, dar nu există 20.000 de tineri să le cumpere. De unde bani?!”, întreabă fermierul nemțean, care a adăugat că sistemul de creditare a agriculturii nu funcționează în România, comparativ cu alte state europene.

Proiectul de lege privind comasarea terenurilor agricole prevede ca tinerii țărani să își cumpere ferma de la SAFARM din fonduri proprii sau credit. Cum bancherii fug de agricultură, inițiatorii legii au luat în calcul și faptul că tânărul țăran nu va mai putea plăti ratele. În această situație, SAFARM ar urma să preia datoria către bancă. Totodată, SAFARM ar trebui să închirieze pe viață tânărului țăran ferma, iar acesta să-i plătească arendă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE