Cu cât s-ar ieftini carnea dacă s-ar reduce TVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Carnea și produsele din carne ar fi mai ieftine, dacă Executivul ar aproba reducerea TVA la 5%.

Astfel, un kilogram de ceafă de porc ar costa circa 17 lei, față de 20 de lei,cât costă în prezent, în vreme un kilogram de piept de pui s-ar ieftini de la 21,5 lei, la 18,2 lei, potrivit datelor Federației Pro Agro, care a lansat campania „Taie TVA”.

În cazul unui kilogram de mititei, prețul ar intra la apă cu 2,4 lei, acesta ajungând să coste în jur de 13 lei, dacă taxa pe valoarea adăugată ar fi redusă. În România anual se consumă între 20 şi 25.000 de tone de mici. Asta înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici anual, ceea ce înseamnă că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an.

Consumul de mici creşte considerabil pe tot parcursul verii, iar apogeul vânzărilor îl reprezintă mini-vacanţa de 1 mai, când pe parcursul a 2-3 zile se consumă peste 1.500 tone de mici. Asta înseamnă că pe grătare sfârâie, de 1 mai, 30 de milioane de mici, peste 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Într-o singură, zi românul mănâncă mici cât pentru lună.

Punând baza tot pe populaţia activă, de 1 mai, un român consumă în medie 3 mici cu TVA 24%. Dacă TVA ar fi 5%, cu acelaşi buget, un român şi-ar permite să cumpere 4 mici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE