Criza de ingrasaminte: ce solutii are UE?

Facebook
Twitter

In contextul crizei ingrasamintelor, europarlamentarul roman, Daniel Buda, s-a adresat Comisiei Europene, pentru a afla care sunt instrumentele de care Uniunea Europeana dispune, pentru a asigura necesarul de ingrasaminte pentru agricultura.

In continuare va redam interventia europarlamentarului roman si raspunsul comisarului European pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski.

„Rusia reprezinta unul din cei mai importanti producatori mondiali de ingrasaminte agricole, Europa si Brazilia fiind dependente de ingrasamintele din Rusia.

Ministerul rus al industriei si comertului a fost constrans sa-i indemne pe producatorii rusi sa-si suspende, cel putin temporar, expedierea de ingrasaminte.

Pe fondul acestor interdictii a exporturilor de ingrasaminte, atat agricultorii din Europa, cat si din alte tari, au fost si sunt in continuare afectati pentru ca nu dispun de cantitatile de ingrasaminte contractate.

Cu toate ca momentan exista resurse care sa acopere necesitatile agricultorilor din Romania, situatia ramane ingrijoratoare pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei si tensiunilor actuale.

Citeste si: AFIR: fonduri europene pentru micii fermieri

Am adresat asadar in urma cu putin timp Comisiei Europene, o intrebare cu solicitare de raspuns scris pentru a afla care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru ca necesarul de ingrasaminte pentru agriculturile tarilor europene sa fie asigurat in contextul dat?

Domnul Wojciechowski, in numele Comisiei Europene, mi-a oferit urmatorul raspuns:

“Per ansamblu, in acest stadiu, industria ingrasamintelor din UE pare sa fie in masura sa deserveasca fermierii din UE in 2022/2023, dar dat fiind nivelul de incertitudine in aceasta privinta, Comisia ramane foarte atenta la problema respectiva si monitorizeaza permanent situatia.

In UE, problema ingrasamintelor este legata mai mult de preturile ridicate, datorate in special gazelor naturale pentru productia de ingrasaminte azotate, decat de problemele legate de aprovizionarea cu ingrasaminte minerale (fosfati sau potasa) sau de capacitatile de productie.

In plus, aplicarea de potasa si de fosfati poate fi redusa temporar fara consecinte semnificative asupra productivitatii culturilor.

In ceea ce priveste accesibilitatea ca pret a ingrasamintelor, Comisia a anuntat, in comunicarea sa din 23 martie 2022 privind garantarea securitatii alimentare si consolidarea rezilientei sistemelor alimentare, un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane EUR care poate fi utilizat de statele membre pentru a finanta masuri care sa abordeze, printre altele, cresterea costurilor ingrasamintelor.

In plus, Cadrul temporar de criza privind ajutoarele de stat , adoptat la aceeasi data, permite statelor membre sa introduca masuri menite sa remedieze deficitul de lichiditati cu care se confrunta intreprinderile afectate direct sau indirect de perturbarea grava a economiei cauzata de invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Comisia monitorizeaza in mod activ evolutiile in acest sens, discuta cu principalele parti interesate, lucreaza la abordari pe termen mediu si lung pentru a reduce dependenta si evalueaza posibilitatile de reducere a utilizarii ingrasamintelor prin inovare si printr-o mai buna gestionare a nutritiei.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE