porci vietnamezi

Cum sa cresti porci vietnamezi si sa te bucuri de o afacere cu profituri sigure

Facebook
Twitter

Pe langa rasele autohtone de suine, multi fermieri din Romania aleg sa creasca porci vietnamezi datorita pretului mai mare de comercializare. Multi cumparatori apreciaza porcii vietnamezi deoarece carnea acestor suine are un procent foarte mic de colesterol, insa nu sunt putini nici cei care achizitioneaza asemenea exemplare pentru a le avea drept animale de companie.

Chiar daca porcii vietnamezi ating maximum 70 de kilograme, crescatorii spun ca afacerea este una cat se poate de profitabila, mai ales in conditiile in care, intr-un an de zile, nu trebuie sa investesti mai mult de 600 lei pentru un porc din aceasta rasa.

Unul dintre crescatorii de porci vietnamezi din tara noastra este Dragos Oancea, inginer zootehnist, din Comarnic, care a deci sa cumpere, acum 3 ani, patru exemplare de la o expozitie de profil din Germania. Asa a reusit sa aiba astazi nu mai putin de 50 de porci vietnamezi.

„Porcii vietnamezi s-au adaptat foarte bine, ei in general nu sunt pretentiosi. Ii cresc in tarcuri libere, afara, au la dispozitie circa 300 mp. Este important pentru ei sa aiba noroi, pamant, sa aiba posibilitatea sa rame in sol. Porcii vietnamezi sunt mai degraba negri, insa eu am reusit sa fac si o line de porci albi, asta deoarece sunt unii clienti care ii cumpara pentru companie, pentru copii”, spune Dragos Oancea, pentru StiriAgricole.ro.

Ce hrana au nevoie porcii vietnamezi

Spre deosebire de rasele „clasice” de porc, care sunt majoritar carnivore, porcul vietnamez se hraneste exclusiv cu legume si fructe. Din acest motiv, carnea acestuia contine un procent foarte mic de colesterol. Un porc vietnamez matur mananca pe zi circa 2 kilograme de furaj.

„Eu le dau iarba, lucerna, numai masa verde, mai ales pe timpul verii, dar si cartofi, sfecla de zahar si uneori mere. De asemenea, dimineata le dau o data cereale, porumb, grau, orz. De mancat insa, mananca foarte putin: 3 porci vietnamezi consuma cat un porc normal, Landrace, Marele Alb”, spune Dragos Oancea.

Reproductia porcilor vietnamezi

In perioada sarbatorilor de iarna, fermierul prahoveana vinde aproximativ 90% din efectivul de porci vietamezi pe care il detine, pastrandu-si insa 7 femele de reproductie si doi masculi.

„Pentru un nou ciclu de reproductie imi opresc circa 7 scrofite tinere, chiar daca si la o varsta mai inaintata de 6-7 ani, ele sunt mame si mai bune. De asemenea, imi opresc si vierul de reproductie, pe care il schimb insa in fiecare an. Pentru sacrificare se recomanda totusi ca animalul sa aiba varsta de un an”, afirma Dragos Oancea.

Varsta optima de reproducere pentru porcii vietamezi este de 8-9 luni, durata gestatiei fiind asemanatoare ca la restul raselor, si anume in jur de 112 zile.

Profitabilitatea porcilor vietnamezi

Chiar daca sporul de crestere si chiar greutatea lor sunt mai reduse decat la rasele „clasice” de porci, suinele vietnameze pot oferi un profit generos fermierului, mai ales daca acesta isi produce singur hrana necesara animalelor.

„Porcii vietnamezi sunt foarte profitabili. Vara am costuri minime de exemplu cu ei. Masa verde o produc eu, cerealele le cumpar. E o afacere foarte buna, chiar daca porcii vietnamezi cresc putin mai greu decat ceilalti. Daca il cresc de la 0 pana la 70-80 kg ma costa in jur de 300-400 de lei, in conditiile in care eu imi iau pe el 1.200-1.300 lei. Pe un porc clasic as lua de exemplu 700-800 de lei”, mai spune Dragos Oancea.

Pentru anul viitor, tanarul prahovean isi doreste sa dezvolte o ferma cu porci de Mangalita, datorita randamentului de crestere pe care il au acestia, precum si datorita pretului mai mare de comercializare.

„Vreau sa dezvolt o ferma cu porcii de Mangalita.  Am adus chair patru femele si un mascul, toti omologati. Cresc un pic mai mari decat vietnamezi, 180-200 de kg, avand de asemenea si un spor de crestere mult mai bun. Vor fi cautati pe viitor mult mai bine”, mai spune Dragos Oancea.

Originar din Vietnam si Asia de Sud-Est, porcul vietamez este in general de culoare neagra, se bucura de o imunitate ridicata si poate trai pana la 12 ani. Greutatea la care pot ajunge porcii vietnamezi intr-un an este de circa 50-60 de kilograme.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE