Creșterea porcului-somon, mangalița … cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Sibianul David-Daniel Limbășan a accesat fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea fermei sale de semi-subzistenţă, unde crește porci din rasa mangalița.

La momentul depunerii cererii de finanţare, David-Daniel Limbășan deţinea un grajd (arendat) compus dintr-o şură şi un şopron, care se întindeau pe circa 120 metri pătrați, şi 14 porci din rasa Mangaliţa, rezultând astfel o dimensiune economică a exploataţiei de 2,144 UDE. Prin proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de circa 25.000 de euro, sibianul şi-a propus îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii exploataţiei prin perfecţionarea managementului acesteia.

Acţiunile întreprinse în cadrul proiectului duc la atingerea obiectivului general (mărirea competitivităţii) și a scopului specific (creşterea volumului producţiei comercializate), dar şi la pregătirea terenurilor numai cu îngrăşăminte naturale, pentru a asigura protecţia mediului. Ele vizează întinerirea şi creşterea numărului de porci, îmbunătăţirea competitivităţii şi a veniturilor, aplicarea tehnologiilor de ultimă oră (pentru asigurarea necesarului furajer al animalelor) şi valorificarea pe piaţă a produselor vegetale şi animale de calitate superioară. În anul trei de implementare se va ajunge la 5,686 UDE (0,5 UDE din activitatea vegetală şi 5,186 UDE din activitatea zootehnică), prin arendarea unui hectar de teren pentru cultivarea cartofilor şi porumbului pentru hrănirea animalelor şi prin creşterea numărului de suine, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

De asemenea, producţia comercializată va fi mai mare cu cel puţin 20%, prin vânzarea a 38 de porci şi a 100 de kilograme de porumb (din totalul de 8.000 de kilograme). Din fonduri proprii, David-Daniel Limbășan s-a angajat să amenajeze pentru suine boxe comune, dotate cu spaţii de odihnă şi pentru evacuarea dejecţiilor și prevăzute cu un sistem de furajare şi adăpare automat.

Buna practică a acestui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile este dată chiar de rasa de porci care este reprodusă în cadrul exploataţiei din comuna sibiană Racoviţa: Mangaliţa, cunoscută și ca „porcul cu părul creţ” sau „porcul somon”. Mangalița este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa. Rasa a fost întâlnită prima oară în Ungaria, la începutul secolului al XIX-lea, prin încrucişarea porcilor locali din rasele Bakonyi şi Szalontai cu mistreţi, de unde și aspectul ei primitiv. Noua rasă rezultată, având păr mare, creţ şi aspru, a devenit apoi preferata nobilimii, datorită cărnii marmorate şi deosebit de gustoase. Cu toate acestea, după 1990, românii au renunţat să mai crească porci de Mangaliţa, dat fiind faptul că sunt o rasă mai pretențioasă. În plus, au cam 60-70% grăsime, spre deosebire de alte rase, unde raportul este inversat, grăsimea ajungând doar la 30-40%.

David-Daniel Limbășan a decis totuşi să continue cu creşterea porcilor de Mangaliţa, convins fiind, printre altele, de faptul că acizii graşi nesaturaţi din carnea acestora ajunge la 70%, un procent comparabil cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau în carnea de somon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE