Dupa ce nu a regasit in niciun magazin de la oras gustul preparatelor din carne realizate traditional, un tanar din judetul Prahova a pornit pe cont propriu o mica ferma de familie specializata pe cresterea naturala a porcilor si pasarilor de carne. Chiar daca este la inceputul acestei activitati, Ciprian Jumolea (31 ani) isi doreste sa ajunga sa proceseze produse din carne sau chiar sa infiinteze o pensiune agroturistica in cadrul careia consumul sa fie din propria ferma.

„Am petrecut o perioada la Bucuresti, eu cu sotia, si pot sa va spun ca nicaieri nu am reusit sa gasesc gustul slaninei traditionale, asa cum o facea tatal meu. Dupa ce ne-am mutat la Baicoi, parintii mei nu am mai putut sa se ocupe de cei doi porci pe care ii mai avea, asa ca i-am luat noi si am inceput sa ii crestem asa cum stim mai bine. In urma fatarilor, am pastrat femelele, asa am reusit sa ajungem astazi sa avem un efectiv de 32 de purcei, exemplare din combinatii cu rasele Marele Alb, Pietran si Duroc, cat si Mangalita”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ciprian Jumolea, administratorul exploatatiei „Ferma lui Jumolea”.

Pe langa suine, in ferma din Baicoi a tanarului prahovean mai pot fi gasite si pasari, rate, gaste, precum si curcani. Mai mult decat atat, in perioada urmatoare, la exploatatia lui Ciprian Jumolea va ajunge si un vier de mistret, precum si doua femele.

„Avem circa 60 de pasari, in special pentru carne. Luna viitoare am dat comanda si ne vom duce sa luam si un vier de mistret, cat si doua femele. Ne dorim foarte mult sa ne adresam unui alt tip de public, cel care cauta mancare fara colesterol. Ne-ar placea sa realizam si un salam de mistret, carnati, dar asta cu timpul”, explica Ciprian Jumolea.

Proiectul tanarului din Prahova se bazeaza pe o hrana cat mai sanatoasa si diversificata pentru animale, evitand medicamentele sau stimulentele de crestere nesanatoasa.

„Ne-am dorit foarte mult, inca de la inceputul fermei, sa oferim animalelor noastre doar hrana sanatoasa, fara substante chimice. De exemplu, porcii sunt hraniti cu porumb si grau, in forma naturala, boabe, plus tarate facute doar din porumb, floarea-soarelui, grau si mazare, fara aditivi de crestere sau altceva. Pe langa acest lucru, vrem ca animalele noastre sa fie fericite. Astfel, le lasam sa fie cat mai aproape de mediul natural. Porcii de exemplu se pot plimba liber prin toata gradina, rama, se tavalesc in noroi, fac ce vor. Au mancare la discretie, iar noaptea se retrag in niste boxe improvizate”, ne-a mai spus administratorul exploatatiei „Ferma lui Jumolea”.

In cadrul fermei de familie a lui Ciprian Jumolea urmeaza sa apara si primele exemplare ale unor rase exotice de gaini, care privin tocmai din Chile: Ameraucana si Araucana. „Avem un incubator cu oua din aceste doua rase. Sunt niste gaini care fac oua verzi, continutul acestora avand un nivel foarte mic de colesterol. Procentajul de galbenus este mai mare decat la un ou normal”, ne-a mai povestit tanarul fermier.

Toata investitia lui Ciprian Jumolea a fost realizata cu fonduri proprii, fara credite bancare. Desi ar fi vrut sa acceseze si fonduri europene, acesta spune ca nu are prea mari sanse avand in vedere ca exploatatia sa nu este una intensiva.

„Se acorda bani doar pentru cresterea intensiva a suinelor, prin urmare eu nu am sansa, de aceea nici nu am incercat. Mai bine ma dezvolt singur, putin cate putin, an de an, cu fondurile mele. Sunt cheltuieli mari in prezent, mai ales ca am minim o tona de hrana pe luna pentru toate animalele. Clientii sunt momentan putini. Dorim sa ajungem sa facem si preparate traditionale din carne, poate si o pensiune agroturistica in care tot consumul sa fie din propria ferma. Sunt multe idei”, ne-a mai spus tanarul fermier.

Fermierii care detin exploatatii mici si doresc sa-si modernizeze fermele pot aplica pentru fonduri europene prin intermediul „Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Beneficiarii acestei masuri de finanatre poti fi fermerii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica pentru o perioada de minimum 10 ani. Potrivit AFIR, dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Sprijinul nerambursabil pentru „Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este de maxim 15.000 Euro pentru o exploatatie agricola, acesta fiind acordat in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

Share on Facebook