Crescătorii ialomițeni nu scumpesc mielul de Paște

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii din Ialomița nu vor majora prețurile le miei anul acesta, chiar dacă  s-au mărit costurilor de producție și se așteaptă să facă profit de pe urma exporturilor în Turcia și țările arabe.

Nu doar crescătorii de oi și capre din județele libere de scrapie speră că își vor rotunji veniturile exportând mieii, în loc să îi vândă pe piața internă, unde consumul de carne a scăzut și din cauza veniturilor mici.

„Nu sunt bani ca să creștem prețurile. O să îi dăm cam cu 11 lei pe kilogram în viu și cu 20-22 de lei, în carcasă. Mieii deja se vând, dar berbecuții sunt ținuți pentru export în țările arabe. Turcii fac comenzile mai ales toamna și caută exemplare peste 30 de kilograme”, ne-a declarat președintele Asociației de Crescători de Ovine din Ialomița, Traian Cioranu, care are în propria fermă circa 2.000 de capete.

În județ există circa 800 de crescători de oi și capre, care dețin aproximativ 140.000 de capete. Subvenția, care este de 38,2 lei pe cap de animal, nu este suficientă pentru a le acoperi cheltuielile cu impozitul, crotalierea, furajarea sau medicamentele. Președintele Asociației de Crescători de Ovine din Ialomița spune că, indiferent că vorbim de vânzările pe piața internă sau de export, nu crescătorii sunt cei care au cel mai mult de câștigat.

„Comercianții fac prețurile, fermierii nu prea câștigă”, arată Traian Cioranu.

În prezent, se pot exporta oi și capre doar din 19 județe declarate liber de scrapie de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Județul Ialomița nu se regăsește pe această listă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE