Crescătorii de porci cer o nouă sesiune de depunere a cererilor pentru Măsura 215

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor”- pentru sectorul porcine, finanţată prin Axa 2 a PNDR 2007-2013, a beneficiat de o alocare financiară de 154.878.049 de euro, aferentă perioadei de programare 2007-2013.

Beneficiarii plăţilor acordate prin Măsura 215 exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A specifice sectorului de creştere a porcinelor. Beneficiarii trebuie să îşi asume voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005 pentru a deveni eligibili în cadrul acestei măsuri.

Beneficiarii Măsurii 215 pot încheia angajamente voluntare multianuale (cinci ani), începând cu data de 16 iulie 2012, pentru unul sau o combinaţie între cele şase pachete disponibile. Sprijinul se acordă doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii.

Plata se efectuează anual, compensând pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare induse de aplicarea acţiunilor prevăzute de angajamente.

Procedura aprobată de Comisia Europeană exceptează de la plată fermele nou-înființate, iar beneficiarii fondurilor europene, care au accesat finanțări europene pentru investiții în ferme moderne, spun că sunt dezavantajați față de competitorii lor direcți.

„Noi am făcut investiții pentru a atinge cele mai înalte standarde de bunăstare. Dar lângă noi este o fermă care funcționează la aceeași capacitate și primește 15 miliarde (lei vechi, n.r.) și noi nu-i primim. Știm că în alte zone nu s-au cheltuit banii. Nu se pot transfera?”, l-a întrebat fermierul Gheorghe Dicu pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aflat în vizită la ferma Suinprod Radic din Argeș, alături de comisarul european Phil Hogan.

Șeful MADR a precizat că singura soluție este deschiderea unei noi sesiuni pentru depunerea cererilor în cadrul Măsurii de Bunăstare a Animalelor, numai că producătorul i-a răspuns ministrului că, în 2016, când acest lucru ar fi posibil, ar fi prea târziu.

La ferma argeșeană s-au făcut investiții de 5, 3 milioane de lei, din care peste 2,7 milioane de lei au reprezentat contribuția beneficiarului, în vederea dezvoltării unei unități moderne de îngrășare a porcilor. Proiectul vizează înființarea unei capacități noi pentru îngrășarea suinelor de 3.600 capete pe serie, câte 3 serii pe an. În acest sens, s-a urmărit modernizarea unei hale pentru îngrășare de suine cu o capacitate de 1.940 capete pe serie, modernizarea unei hale cu o capacitate de 1.600 capete/serie, filtru sanitar, împrejmuire, bazin de colectare dejecții și achiziții de utilaje.

Suinprod Radic a obținut fonduri europene nerambursabile și pentru construirea unei unităţi pentru producerea furajelor combinate cu capacitatea de 3.500 tone pe an si modernizarea unei magazii pentru depozitarea produselor finite, cântar, pod, basculă, şi împrejmuirea obiectivului.

Societatea Suinprod Radic are în exploatare 73 ha luate în arenda pe care produce cereale: orz și porumb, cereale de bază în rețeta furajelor combinate. Prin proiect s-au realizat următoarele investiţii: reţele electrice, alimentare cu apă, canalizare, drumuri şi platformă, organizare şantier, cabină cântar pod basculă, împrejmuire, instalaţie tehnică solară.

De asemenea, operatorul deține un abator și o unitate de procesare a cărnii, unde se produc și mezeluri, care sunt comercializate în supermarketurile din România.

Proiectul din Argeș a generat 260 de noi locuri de muncă, potrivit comisarului European Phil Hogan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE