Teoretic, de astazi, 15 martie, si crescatorii de animale ar fi trebuit sa isi poata depune la APIA cererile unice pentru a beneficia de subventiile din sectorul zootehnic. In practica insa, crescatorii ar putea sa mai astepte cateva zile pana cand functionarii APIA le vor putea prelua dosarele.
„I-am anuntat pe fermieri, au fost pusi oarecum pe stand-by sa spunem. Ii vom anunta din nou cand pot veni pentru a le prelua inclusiv partea de zootehnie”, ne-au declarat surse APIA.
In ceea ce priveste eliminarea completa a adeverintei de la medicul veterinar, masura anuntata de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, aceasta a ramas valabila, cel putin pana la aceasta data, pentru crescatorii care trebuie sa faca dovada incarcaturii (pentru a stabili efectivul care are nevoi de pajisti, nu pentru toata exploatatia) si pentru SCZ – Sprijinul Cuplat Zootehnic.
In schimb, crescatorii nu mai sunt nevoiti sa depuna la APIA adeverinta de la medicul veterinar pentru ANTZ.
„Solicitam adeverinte de la medicul veterinar doar celor care nu au card de exploatatie. Cel care solicita pasuni acela trebuie sa faca dovada ca este crescator de animale. Acest lucru se poate face fie prin prezentarea cardului de explotatie, fie prin adeverinta de la medicul veterinar cu codul cardului de exploatatiei. Ne intereseaza doar codul de exploatatie”, au mentionat sursele.
Depunerea adeverintei de la medicul veterinar, chiar si pentru pajisti si SCZ este criticata de Claudiu Frinc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, acesta spunand ca masura este una pur si simplu „artificiala”.
„In mod normal, nu era nevoie deloc de aceste adeverinte, insa APIA, in cadrul sistemului informatic, nu poate vedea efectivele de animale. E o chestiune artificiala. Conform prevederilor europene, pe efectivele de animale cu boli majore nu se acorda sprijin. Pe procedura, oriunde exista un cod de exploatatie este obligatoriu sa se execute programul strategic. Pentru a se acoperi ei cu documente, crescatorii trebuie sa vina cu aceste adeverinte”, a explicat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Frinc.
Incepand din acest an, crescatorii de animale nu mai trebuie sa depuna la APIA nici adeverinta de la o asociatie de profil prin care sa se ateste ca beneficiarul subventiilor este crescator.
Totodata, pentru ANTZ, bovine, crescatorii de animale nu mai trebuie sa depuna la APIA datele despre crotaliile animalelor, pentru animalele inregistrate pana la 31 ianuarie 2013.
In cazul ajutorului national tranzitoriu in zootehnie (ANTZ), la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, a fost eliminata conditia inregistrarii beneficiarilor in sistemul de administrare a cotelor de lapte la data solicitarii ajutorului, avand in vedere excluderea cotelor de lapte in noua Politica Agricola Comuna.
Incepand cu 1 martie, fermierii pot depune la APIA cererile unice pentru sectorul vegetal.