OUG 195/2005 modificata, supranumita si „Legea mirosurilor”, votata in Parlament si ajunsa pe masa presedintelui Iohannis spre promulgare, creeaza nemultumiri in randul multor crescatori de animale, care considera ca o restrictie in plus le va afecta si mai mult activitatea.
Asociatia ACEBOP a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei, in care ii solicita acestuia sa reconsidere promulgarea acestei legi. In cele ce urmeaza va redam continutul scrisorii.
„Votul pentru asa-zisa Lege a mirosurilor (OUG 195/2005 modificata, votata de catre deputati si, in curand, pe masa Presedintelui) aduce fermierii la mana primariilor comunale.
Fermele de porci si fabricile, in general, au devenit subiect de campanie electorala intre candidatii vechi si candidatii noi.
Au aparut deja in spatiul public postari, reactii jalnice si neprofesioniste ale unora de care va depinde soarta fermelor in Romania, de cei care sunt sau se viseaza primari.
Nu ne ajunge pesta porcina africana, inchiderea HORECA europeana, cazurile de Covid-19 din unitatile de carne din alte state membre, carnea de porc si de pasare indoielnica din alte tari.
Mai bine distrugem agricultura romaneasca, micul si marele producator de carne – pentru ca in forma votata, Legea mirosurilor afecteaza toate fermele, toate structurile de abatorizare, prelucrare a carnii, indiferent de dimensiunea lor.
Ce competente poate avea, domnilor, un primar sa inchida o ferma?
In legislatia de mediu actuala, sunt prinse dezbaterile publice, cu cetatenii comunei si primarul lor – asta da, exista si se aplica. Aceste dezbateri sunt supuse votului, fermierul urmand sa faca ce a decis urbea.
Stiati ca, pentru obtinerea unei autorizatii integrate de mediu, fermierul, si mai ales cel din sectorul suin, trece prin avizari multiple? De la Administratia Bazinala Regionala, Agentia de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitara Veterinara, plateste studii de impact: asupra sanatatii cetatenilor, a mediului si apelor. Apoi face tot ce scrie in aceste studii, de la bataluri, lagune, analize de apa si sol, curenti de aer, mirosuri, respectiv analize pentru emisiile de hidrogen sulfurat si amoniac. Nu are voie sa imprastie dejectiile pe camp decat pe baza unui program stabilit de Agentia de Mediu si conform analizelor de sol, are plan de gestionare a dejectiilor pe care il urmeaza cu sfintenie – altfel, apare Garda de Mediu si il amendeaza cu sume enorme, iar daca continua sa fie neglijent, este suspendata activitatea fermei – chiar si cu porci inauntru?!
Considerati ca este putin? Si dupa toate cheltuielile facute, prin care demonstrezi tuturor ca esti in regula sa cresti porci, te trezesti ca vine domnul primar si iti inchide ferma.
Mai bine de francezi, care cresc porci in aer liber si campuri intregi miros a gunoi de grajd – cu care se face fertilizarea solului.
Mai bine de englezi, care cresc peste 40% din scroafe in aer liber, sa nu fie stresate.
In loc sa ajutam tinerii fermieri, sa dam credite fara dobanda sa-si faca ferme si sa se intoarca acasa, sa munceasca si sa sustina pensiile bunicilor, ne frecam mainile ca avem subiect electoral.
Dar nu va bucurati prea curand, Presedintele Romaniei cu siguranta nu va promulga o asemenea lege!
Domnule Presedinte, toti fermierii din Romania va roaga sa le ascultati plangerea, nu vrem sa dispara ce avem mai scump, zootehnia tarii noastre.