Costul micului dejun crește

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta din Brazilia și criza din Crimeea par departe de diminețile europenilor, însă aceste evenimente au un impact direct asupra prețurilor alimentelor.

Se spune că o zi bună începe cu un mic dejun sănătos. În cazul multor europeni, masa de dimineață le-ar putea lăsa un gust amar în gură. Motivul este simplu: lumea se confruntă cu un șir de evenimente nefaste care își pun amprenta asupra prețurilor. Spre exemplu, criza din Ucraina a generat creșterea cotațiilor la grâu cu 12%. Incursiunea rusă în Crimeea a alimentat temerile investitorilor și ale traderilor că livrările de cereale nu se vor face la timp, iar coșurile de pâine ale europenilor ar putea să nu mai fie la fel de pline sau să coste mai mult.

Dar poate că cea mai semnificativă creștere a prețurilor se înregistrează la cafea. Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume și se confruntă cu o secetă severă. Cu cât seceta se va prelungi, cu atât prognozele privind recolta de cafea din acest an vor deveni mai sumbre. Deja seceta a determinat scumpirea cafelei cu peste 70% în decursul ultimelor 12 luni, transmite Reuters. Chiar dacă recolta de anul trecut a fost bogată, aceasta nu va acoperi necesarul de consum, dacă fermierii se vor vedea cu producția diminuată din cauza arșiței, spune Nicholas Brooks de la ETF Securities.

Deasemenea, Brazilia joacă un rol decisiv pe piața producătorilor de portocale și a celor de zahăr, iar seceta va afecta negativ și rezultatele acestora.

Totodată, traderii se așteaptă și la scumpirea cărnii de porc, după ce efectivele din Statele Unite au avut de suferit în urma aparției unui virus.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE