Copa Cogeca cere Comisiei Europene măsuri suplimentare pentru protecția producătorilor de carne de vită

Facebook
Twitter

Prețurile cărnii de vită scad pe întreaga piață europeană, ca urmare a embargoului rusesc, însă producătorii ar avea o șansă de câștig dacă s-ar reorienta către piața americană, unde prețurile cărnii de vită doboară record după record.

Membrii Copa Cogeca au ales recent un nou președinte în fruntea grupului de lucru pentru sectorul cărnii de vită, în persoana francezului Jean Pierre Fleury. După numărarea voturilor, acesta a declarat că este necesar ca oficialii Comisiei Europene să ia rapid măsuri prin care să protejeze producătorii europeni de carne de vită, care se confruntă cu scăderea rapidă a prețurilor, ca urmare a embargoului rusesc.

„Prețurile s-au prăbușit peste tot în Uniunea Europeană. Embargoul rusesc impus exporturilor realizate de fermieri, care apasă greu asupra sectorului, este o reacție politică și nu e vina fermierilor și cooperativelor agricole, dar ei sunt cei care plătesc prețul. De aceea, fondurile necesare pentru soluționarea crizei nu trebuie late din bugetul Politicii Agricole Comune”, a declarat Jean Pierre Fleury.

Reprezentantul Copa Cogeca a cerut Comisiei Europene să introducă urgent măsuri de sprijin a producătorilor, inclusiv fonduri pentru susținerea exporturilor.

„Comisia trebuie să înceapă o campanie puternică de susținere a exporturilor și să ofere sprijin financiar pentru găsirea de noi piețe. Barierele sanitar-veterinare și obstacolele birocratice trebuie îndepărtate, mai ales în ceea ce privește relația cu economiile în curs de dezvoltare. Sectorul european al cărnii de vită joacă un rol vital în asigurarea de locuri de muncă și creșterea economiei, la nivel rural, unde nu există alte variante pentru angajarea forței de muncă disponibile”, a subliniat francezul Jean Pierre Fleury.

Noul președinte al grupului de lucru pentru sectorul cărnii de vită, din cadrul Copa Cogeca este el însuși un crescător de bovine. În ferma sa, are 190 de vaci de lapte și lucrează 290 de hectare de teren agricol.

În vreme ce pe piața europeană prețurile sunt în scădere, în Statele Unite fermierii profită de pe urma scumpirilor. La începutul anului, prețurile au urcat la un nivel record de 135 de dolari pe suta de kilograme, pentru ca, în martie, să ajungă la 150 de dolari pe chintal. În iulie, prețurile variau în jurul a 160 de dolari pe suta de kilograme, iar acum se ridică la circa 170 de dolari.

Creșterea prețurilor este determinată de reașezarea sectorului, respectiv reorganizarea efectivelor.

„Vorbim de un ciclu al creșterii și descreșterii producției pe o perioadă de 10-12 ani, în care prețurile sunt invers proporționale cu producția. Studiul acestor cicluri arată că prețurile intră pe un trend pozitiv atunci când șeptelul este mic, iar producătorii încep să își refacă efectivele. Există două explicații. Prima, numărul animalelor pentru sacrificare este mic, din cauza reducerii efectivelor. A doua, numărul animalelor pe care fermierii sunt dispuși să le sacrifice este redus, deoarece aceștia sunt în plin proces de selecție al animalelor pentru reproducție. Toate acestea conduc la reducerea stocurilor”, a explicat economistul Chris Hurt, de la Universitatea din Purdue, citat de agriview.com.

Potrivit acestuia, efectivele de vite au început să se reducă în Statele Unite din 2006, când numărau 32,7 milioane de capete. La începutul lui 2014, efectivele scăzuseră cu 11%, la 29 de milioane de capete.

În aceste condiții, spune economistul, estimările privind evoluția prețurilor este pozitivă, însă prețurile la carnea de vită pe piața americană vor atinge nivelul record de abia peste 6 luni.

Uniunea Europeană este atât un exportator de carne de vită pe piața americană, cât mai ales un importator. În ceea ce privește România, țara noastră nu își poate asigura necesarul de consum intern, iar una dintre măsurile luate de Ministerul Agriculturii, pentru revigorarea sectorului, a fost creșterea subvențiilor, astfel încât producătorii să își poată spori efectivele de bovine, mai ales că din 2015 vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european.

În plus, din 10 noiembrie, producătorii care doresc să achiziționeze juninci de rasă vor putea accesa o schemă de ajutor de minimis, prin care statul finanțează achiziția de animale de rasă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE