Incepand cu 30 octombrie si pana pe 17 noiembrie 2017, ANSVSA efectueaza controale tematice pentru verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea si comercializarea pestelui si a produselor din pescuit.
Controale oficiale in unitatile din sectorul pestelui vizeaza:
Ambarcatiunile comerciale de pescuit si punctele de debarcare a pestelui:
– respectarea cerintelor privind inregistrarea sanitara veterinara a ambarcatiunilor comerciale de pescuit si a punctelor de debarcare a pestelui;
– respectarea conditiilor generale de igiena a alimentelor,
– respectarea cerintelor privind trasabilitatea pestelui si implementarea bunelor practici de igiena si a procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– respectarea cerintelor privind igiena si temperatura pestelui pe timpul depozitarii (pana la livrarea catre unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar, sau pana la vanzarea cu amanuntul).
Centrele de colectare a pestelui, fermelor de acvacultura cu centre de colectare a pestelui integrate si unitatile de produse proaspete din pescuit (cherhanale):
– respectarea cerintelor privind autorizarea sanitara veterinara pentru schimburi intracomunitare si incadrarea in categorii de risc a centrelor de colectare a pestelui, fermelor de acvacultura cu centre de colectare a pestelui integrate si unitatilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
– respectarea cerintelor generale de igiena, in conformitate cu prevederi cu privire la cerintele specifice de igiena si temperatura in care sunt efectuate operatiunile de receptie, racire, depozitare, preparare, ambalare si livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a pestelui, la nivelul unitatilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
– respectarea standardelor de igiena care se aplica pestelui si produselor din pescuit (examenul organoleptic, controlul vizual pentru stabilirea prezentei parazitilor vizibili, criteriile de prospetime;
– implementarea programelor proprii de control pentru stabilirea criteriilor microbiologice, si a nivelurilor maxime de contaminanti si reziduuri;
– asigurarea trasabilitatii;
– asigurarea conditiilor de igiena si temperatura in care se efectueaza depozitarea, livrarea si transportul pestelui si produselor din pescuit catre alte unitati;
Unitatile de procesare a pestelui si ale produselor din pescuit:
– respectarea cerintelor privind autorizarea sanitara veterinara pentru schimburi intracomunitare si incadrarea in categorii de risc a unitatilor care proceseaza produse din pescuit, a cerintelor generale de igiena;
– respectarea cerintelor cu privire la tratamentele ce trebuie aplicate pentru distrugerea larvelor unor paraziti;
– respectarea conditiilor specifice de igiena si temperatura in care sunt efectuate operatiunile de receptie, depozitare, preparare, transformare a pestelui si a produselor din pescuit, ambalare si livrare a produselor finite;
– respectarea conditiilor de congelare a pestelui si a produselor din pescuit si de separare mecanica a pestelui.
– respectarea cerintelor privind operatiunile de ambalare, marcare si etichetare a pestelui si al produselor din pescuit,
Unitatile de depozitare a pestelui si produselor din pescuit:
– respectarea cerintelor generale de igiena;
– asigurarea trasabilitatii pestelui si a produselor din pescuit depozitate (inclusiv verificarea listelor cu furnizorii acceptati si a listelor cu beneficiarii);
– respectarea cerintelor cu privire la depozitarea si transportul pestelui si a produselor din pescuit;
– respectarea modului de marcare si etichetare a pestelui si produselor din pescuit provenite de pe piata nationala/din alte State Membre ale UE/din tari terte si destinate comercializarii pe piata Romaniei.
Unitatile de vanzare cu amanuntul care comercializeaza peste si produse din pescuit:
– inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor de vanzare cu amanuntul (unitati de tip hipermarket/ supermarket, magazine de desfacere a pestelui (pescarii);
– respectarea cerintelor cu privire la constructia si dotarea cu facilitati si echipamente a unitatilor de vanzare cu amanuntul;
– verificarea listei furnizorilor acceptati de peste si produse din pescuit;
– respectarea conditiilor de manipulare si transport ale pestelui si produselor din pescuit proaspete/congelate de la furnizori la unitatile de vanzare cu amanuntul (mentinerea conditiilor de igiena si a lantului frigorific pe durata transportului);
– respectarea conditiilor de igiena si de intretinere a spatiilor si a echipamentelor (rafturi, tavi, recipiente, vitrine frigorifice, etc.) in care pestele si produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate si expuse spre comecializare catre consumatorii finali;
– respectarea conditiilor de sanatate si igiena a personalului care manipuleaza alimentele;
– asigurarea trasabilitatii si a respectarii cerintelor de igiena privind comercializarea, manipularea si depozitarea pestelui si produselor din pescuit vii/proaspete si/sau congelate.
Rezultatele acestor controale tematice vor fi facute publice la sfarsitul acestei luni, dupa raportarea rezultatelor, pe baza notelor de constatare incheiate de inspectorii Autoritatii in urma verificarilor.