Controale ANSVSA la carnea de miel, oua si alte produse de Paste

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectorii ANSVSA controleaza conditiile de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale, precum si alte produse alimentare specifice Sarbatorilor Pascale.

Sunt vizate toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul si unitatile de alimentatie publica.

Conditii pentru sacrificarea mieilor sau iezilor

Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine si care sunt publicate pe site-ul ANSVSA, sau in puncte de taiere locale, care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub supraveghere sanitara veterinara.

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate.

Carnea de miel sau ied care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate urmatoarele: „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, numarul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea ”CE” cu majuscule.

Carnea de miel sau ied rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi marcata cu marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Punctele de taiere locale sunt avizate sa functioneze numai in perioadele 21.03-27.03.2016 si 14.04-03.05.2016.

Autoritatile locale (Consilii Locale, Primarii) care vor sa organizeze, in localitatile pe care le conduc, puncte de taiere locale, pot solicita in aceste perioade, un aviz din partea Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene.

Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie amenjate corespunzator si sa asigure:

  • locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort;
  • spatii special amenajate pentru cazarea animalelor si cu posibilitati de adapare si furajare a acestora;
  • sistem de alimentare cu apa potabila rece si calda;
  • facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la unitati de neutralizare a sangelui si subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
  • facilitati de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate in urma sacrificarilor si de dirijare a acestora la unitati de neutralizare.

Dirijarea subproduselor, rezultate in urma sacrificarilor, catre unitati de neutralizare, intra in responsabilitatea primariei sau a administratorului locului de sacrificare, care au obligativitatea de a prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unei unitatii de neutralizare.

Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare, si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Este interzisa organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor in zonele in care au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor.

Cu ocazia controalelor, vor fi verificate si aspectele privind respectarea temperaturilor pe timpul transportului (in stare refrigerata sau congelata) si a conditiilor de depozitare si comercializare .

Toate animalele care pleaca spre punctele de taiere autorizate sa functioneze pentru perioade determinate, trebuie sa fie identificate prin aplicarea unei crotalii simple.
Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infectocontagioase, trebuie certificata de catre medicul veterinar.
Animalele identificate, insotite de formularul de miscare emis de catre medicul veterinar, sunt transportate spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.

Comercializarea produselor alimentare de origine animala si non-animala

Produsele destinate comercializarii trebuie sã fie obtinute in conditiile respectarii normelor de sanatate si igienã si sa fie comercializate numai in unitati sau spatii autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Comercializarea produselor alimentare in piete agroalimentare, sau alte locuri amenajate si autorizate, este permisa numai dacã acestea sunt insotite de documentele oficiale prevazute de legislatia veterinarã.

Valorificarea oualor

Producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, precum si fermele producatoare si centrele de ambalare oua trebuie sa fie autorizate/inregistrate sanitar veterinar conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare;

  • Ouale destinate comercializarii se vor transporta numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar.
  • Ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
  • Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita; acestea vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, sau dirijate catre o unitate de neutralizare.

Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouale vechi la care coaja este lucioasa si neteda.

La un examen simplu a densitatii in apa de robinet, ouale proaspete trebuie sa ramana la fundul vasului in care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului, sau, acesta sa formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.

Laptele si produsele din lapte

Laptele crud, destinat vanzarii directe catre consumatorul final sau prelucrarii in branzeturi, trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui;

Produsele din lapte pot fi valorificate de catre micii producatori, in spatii inregistrate sanitar veterinar in conditiile in care producatorul detine:

  • documentul de inregistrare sanitarã veterinarã pentru vanzare directã sau vanzare cu amanuntul si certificatul de producator;
  • fisa de sanatate a animalelor vizatã de medicul veterinar;
  • carnetul de sanatate cu viza medicului uman.

Producatorul trebuie sã ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii produsului, inscrise pe o etichetã atasatã pe ambalaj sau pe tablite/panouri aplicate deasupra sau in dreptul produsului prezentat.

Expunerea produselor trebuie sa se faca in vitrine, in recipiente confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, etc.).
Comercializarea branzeturilor trebuie sã se faca in ambalaje de unicã folosintã (pungi din plastic sau hartie ceratã de uz alimentar).

Sunt permise transportul si pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor, in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator, pentru asigurarea trasabilitatii produselor si prevenirea contaminarii.

Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.

Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor recomandã cetatenilor sã cumpere produse alimentare numai din unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Aceasta inseamna cã, atat carnea, cat si alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publicã.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul sigurantei alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, sau la numarul de telefon 0800 826 787, care functioneza in regim de permanenta si este apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE