Contre între ministere? Cine face jocurile cui și cum îi afectează pe fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce un trader a făcut o serie de estimări cu privire la recolta record de cereale de anul acesta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin îndeamnă la tăcere până ce grâul nu va ajunge în hambare.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a solicitat marţi, la Brăila, să nu se mai vorbească în spaţiul public despre nivelul producţiilor agricole obţinute pentru a nu influenţa preţul cerealelor, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

„Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută. V-aş ruga foarte mult, pentru a nu influenţa preţul, mai ales în această regiune, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi seceta din Statele Unite, nu aş vrea să avansăm, deocamdată, producţii”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, aflat într-o vizită la Brăila, transmite Agerpres.

Declarația șefului de la Agricultură vine imediat după ce ministrul Transporturilor, Dan Șova, a postat pe propriul blog estimările traderului de cereale. De altfel, chiar și înainte ca Șova să posteze prognoza, Constantin atrăsese serios atenția că predicțiile referitoare la producție și prețuri nu fac bine fermierilor. Anul trecut, asemenea aprecieri au dus la prăbușirea prețurilor cu 40% într-o singură zi.

În plus, spun fermierii, predicția traderului, care se baza pe faptul că a plouat mult în ultima vreme, nu este tocmai potrivită.

„Ploaia, ca și soarele, trebuie să vină la timp. A plouat atât de mult încât pe suprafețe însemnate culturile sunt la pământ”, spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) Laurențiu Baciu.

Anul trecut, România a obținut cea mai mare recoltă de grâu din ultimele decenii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE