Meniu

Constantin: Puteam atrage mai multe fonduri europene pentru investiţii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA și APDRP vor lucra în acest sfârşit de săptămână, pentru ca pragul de absorbţie a fondurilor europene de 2,5 miliarde de euro până la finele anului să fie atins şi chiar depăşit, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Şeful MADR a luat parte ieri la conferința care a marcat finalul campaniei „PNDR vine în satul tău”, derulată în acelaşi loc ca şi evenimentul care a marcat debutul campaniei, respectiv centrul de conferinţe de la Muzeul Satului. Ministrul Constantin a lăudat eforturile făcute de funcţionarii din cele două instituţii în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene alocate agriculturii, dar şi-a manifestat dezamăgirea că pragul de 2,5 miliarde de euro asumat nu a fost depăşit deja.

Daniel Constantin a precizat că atât APIA, cât şi APDRP vor face eforturi extraordinare pentru a plăti toate sumele propuse, astfel încât pragul de 2,5 miliarde de euro absorbție de fonduri pentru agricultură să fie atins și chiar și depășit.

„Eram în această sală acum un an de zile, când anunțam că unul dintre obiectivele României pentru 2013 este să atragă 2,5 miliarde de euro. În acest moment, cu câteva zile înainte de încheierea anului, vreau să vă spun că suntem undeva în jurul a 2,3 – 2,35 de miliarde de euro, deci foarte aproape să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus. În aceste zile, și APDRP, și APIA fac eforturi extraordinare. Cred că se va lucra și în acest week-end la agențiile de plăți, astfel încât să putem să plătim toate sumele pe care ni le-am propus și să depășim chiar 2,5 miliarde de euro. Ceea ce ne-am propus, cred că am reușit să facem cu eforturi extraordinare. Sigur că așteptările au fost mai mari. Și o spun direct pentru că de fiecare dată când am avut ocazia, am apreciat activitatea pe care o au cei care lucrează la APDRP, dar de această dată trebuie să spun că m-aș fi așteptat chiar la mai mult”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Cele 2,5 miliarde de euro reprezintă fonduri care se plătesc prin FEGA şi prin PNDR. Şeful de la Agricultură apreciază că, pe zona de investiții, respectiv pe Pilonul II din PNDR, „am fi putut, dacă agenții economici aveau capacitatea de absorbție, să atragem mai mult în anul 2013”.

Anul acesta, gradul de absorbție pe Programul de Dezvoltare Rurală s-a îmbunătățit cu 14%, ajungând la 63%. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit până în 3 decembrie 2013 aproximativ 5,7 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR).

Startul PNDR s-a dat în 2008. De atunci şi până în prezent, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 144.235 de cereri de finanţare, în valoare de peste 18 miliarde de euro. Au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 90.282 de proiecte prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 105,16% a fondurilor alocate de Uniunea Europeană și de Guvernului României, disponibile pentru proiectele de investiții finanțate prin PNDR.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE