România, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii pentru componenta de dezvoltare rurală, valoarea acestora cifrându-se la 10,2 miliarde de euro, iar alți 7.000 de tineri vor putea dezvolta afaceri accesând fondurile disponibile prin PNDR 2014-2020.
„Anul 2013 a fost anul în care absorbţia fondurilor europene chiar s-a simţit în România. Astăzi, în România, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe „Dezvoltare rurală”. Zece miliarde de euro sunt contractate şi vor ajunge în investiţii în agricultură. Numai în judeţul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat şi vor intra, în perioada următoare, în agricultura din judeţ”, a declarat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Din suma contractată, circa 70% reprezintă investiţii în proiecte deja implementate, diferenţa de bani urmând să fie utilizată până la sfârşitul anului 2015 în alte proiecte de agricultură.
Daniel Constantin a mai spus că în perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri în agricultură. În noua alocare financiară, alţi 7.000 de tineri vor putea să înceapă o afacere în agricultură, a mai precizat șeful de la Agricultură.
Potrivit draftului Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin submăsura „Instalare tineri fermieri”, tinerii fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă având dimensiunea economică cuprinsă între 12.000-50.000 de euro (valoarea producției standard) pot obține finanțare nerambursabilă în valoare de maximum 50.000 de euro.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
- 80% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
- 20% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Sprijinul se acordă pentru activităţile/investițiile prevăzute în cadrul Planului de Afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ naţional. Toate cheltuielile şi activităţile relevante pentru implementarea în bune condiţii a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.