Constantin: PNDR 2014-2020 ar putea avea două noi măsuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 ar putea avea două măsuri suplimentare, referitoare la acordarea de compensaţii pentru cei care renunţă la plăţile directe şi pentru proprietarii de păduri, pe lângă cele 14 deja stabilite.

„România cred că este cu un pas înainte pe zona de dezvoltare rurală, a pregătit acest program şi suntem practic, începând de astăzi, pregătiţi să îl transmitem şi în formă oficială. Mai sunt doar două semne de întrebare cu privire la două potenţiale măsuri care ar putea să apară, alături de cele 14 deja existente. Aici mă refer la acea măsură care prevede compensaţii financiare pentru cei care renunţă la activitatea agricolă, deci renunţă la a mai primi plăţile directe şi atunci oferim acele compensaţii (…), dar şi la măsura prin care încercăm, pentru prima dată, să introducem anumite compensaţii financiare din dezvoltarea rurală pentru proprietarii de păduri, pentru că nu pot desfăşura, în anumite zone, activităţi agricole”, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii, citat de Agerpres.
Referitor la prima dintre cele două noi măsuri propuse, ministrul Agriculturii a afirmat că sunt luate în calcul două variante de finanţare, efortul financiar estimat fiind unul destul de redus.
„Fondurile trebuie identificate în cadrul aceluiaşi plafon de două miliarde de euro partea europeană şi două miliarde de euro cofinanţarea de la bugetul de stat. (…) Sau există acea posibilitate de transfer din Pilonul 1 (plăţi directe – n.r.) în Pilonul 2 (dezvoltare rurală – n.r.). Analizăm în primul rând care este impactul şi după aceea vom vedea unde vom găsi sumele, dar este o măsură necesară. (…) Nu cred că este un efort financiar foarte mare”, a explicat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a participat joi la Conferinţa Naţională PNDR 2020 ‘Satul românesc are viitor’, desfăşurată la Piteşti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE