Constantin, la Conferința LAPAR: Trebuie să plătim subvențiile la timp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la Conferinţa anuală a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că priorităţile instituţiei sunt plata la timp a subvenţiilor şi investiţiile în irigaţii.

“Obligaţia noastră acum este să investim foarte mult în ceea ce înseamnă sectorul de irigaţii şi să plătim subvenţiile la timp. M-am bucurat că astăzi au fost mii de de fermieri în sală şi toţi şi-au primit subvenţiile la timp dincolo de volumul important al acestora, şi anume aproape 3 miliarde de euro an de an. Dar cred că cea mai mare realizare este că reuşim să dăm banii la timp înainte de campania de primăvară. Agricultura redevine importantă şi pe sectorul propriu-zis şi pe sectorul de industrie alimentară”, a precizat Daniel Constantin.

Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat că investiţiile realizate în sector au dat roade, în condiţiile în care România a reuşit în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în 2012.

“Agricultura s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp şi cred că România începe să devină acel jucător important pe piaţa agricolă. Vedem că producţia de floarea soarelui a fost pe primul loc în Europa în 2013, producţia de porumb pe locul doi, iar la grâu am ocupat locul şase în rândul statelor membre. Şi cifrele privind balanţa comercială sunt pozitive pe anul 2013, când, pentru prima dată după 20 de ani, am exportat mai mult decât am importat. Şi pe primele două luni din 2014 trendul continuă. Am exportat cu 200 de milioane de euro mai mult în primele două luni decât în lunile similare din 2013”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

În ultimii ani, în condiţiile în care, anual, au intrat trei miliarde de euro în conturile agricultorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE