Constantin: Fermierii pot accesa fonduri pentru a face depozite de colectare la nivelul mai multor comune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 vor fi sprijinite mai ales investițiile care scurtează drumul produselor agroalimentare de la producător la consumatorul final.

Astfel, proiectele care includ atât partea de producție, cât și cea de procesare și comercializare vor primi punctaje mai mari. Acest aspect este important dacă ținem cont de faptul că fermierii se plâng mereu că ei rămân cu munca, în vreme ce câștigurile ajung mai ales în visteria procesatorilor și a comercianților.

În acest context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, le-a recomandat fermierilor să se asocieze pentru a putea accesa fonduri europene în scopul construirii de depozite de colectare la nivelul comunelor.

„Nu sunt mulţumit de ponderea legumelor şi fructelor româneşti din magazinele din România. De aceea, prin fondurile europene pe care le avem la dispoziţie – PNDR 2014-2020, facem tot posibilul să creştem capacitatea de producţie din România. Vom mări, cel puţin la sere, fondul de investiţii, de la un milion de euro la 3 milioane de euro pentru fiecare beneficiar ce vrea să intre într-o astfel de afacere. Pe de altă parte, mi-aş dori să văd şi micii producători în hypermarketuri, dar cu toţii trebuie să înţeleagă că pot fi şi pot ajunge acolo numai dacă sunt asociaţi. Şi nu numai să producă în comun, ci şi să comercializeze în comun. Astfel, pot accesa fonduri pentru a face depozite de colectare la nivelul mai multor comune”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul dezbaterii „Focus agricol”, referitoare la securitatea alimentară a României, transmite Agerpres.

Pentru construirea de depozite de colectare la nivelul mai comunelor vor fi alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 635 milioane de euro, sumă stabilită pentru perioada 2014-2020 și care va ajuta comunităţile locale să dezvolte capacităţi de producţie prin intermediul asocierilor.

„Avem un proiect în care prin grupurile de acţiune locală care vor avea o alocare de 635 milioane de euro pentru 2014-2020, în aşa fel încât acele 7-10 comune câte sunt în arealul respectiv să poată să dezvolte în fiecare sat solarii sau capacităţi de producţie. Pentru ele să avem un depozit care să aparţină acelor familii, dar şi o fabrică de micro-procesare, astfel încât să existe valoare adăugată. Principiul de a avea integrată producţia în România vine exact pentru a găsi mai multe produse româneşti cu valoare adăugată în centrele de comercializare”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 dispune de fonduri europene în valoare de peste 8 miliarde de euro, la care se adaugă contribuția Guvernului. Prima sesiune de depunere de proiecte, dedicată dezvoltării fermelor mari și a celor de familie, a fost deschisă pe 20 mai. Cererile de finanțare se pot depune și online.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE