Daniel Constantin: Doar FERMIERII ACTIVI vor primi subvenții. Conceptul nu este încă definit

Facebook
Twitter

Intens cerută de agricultori, definirea conceptului de „fermier activ” nu a fost încă finalizată. Totuși, ministrul Agriculturii reiterează idea că fermierii care nu fac parte din categoria celor activi vor fi incluşi pe o listă neagră şi nu vor mai beneficia de plăţi directe.

„Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel încât nu mai pot beneficia de plăţi directe decât acei fermieri care înregistrează şi lucrează în agricultură. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu ştiu care din Bucureşti sau din alte zone care până acum cel puţin pe pajişti, pe administrarea corectă în bune condiţii agricole şi de mediu a pajiştilor primeau aceste plăţi directe. Ne mai fiind fermieri activi, şi vom avea o listă neagră, să îi spunem aşa, de instituţii, de categorii care nu vor mai putea primi plăţile pe suprafaţă. Nu este o categorie foarte mare astfel încât să creeze probleme. Mai mult acest lucru cred că aduce avantaje pentru cei care lucrează în agricultură”, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un seminar de specialitate, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că lista nu este definitivată şi nici conceptul de fermier activ.

„În momentul de faţă există un început de listă neagră, pentru că nu este definiţie nici europeană, dar statul membru poate să umple această listă neagră cu toate categoriile pe care dumneavoastră le propuneţi. Ca atare, până la sfârşitul acestui an vă invităm să ne spuneţi ce categorii vreţi să excludeţi de la plăţile directe şi vom defini în felul acesta prin negaţie ce înseamnă fermierul active”, a explicat Daniel Constantin.

În acest moment, la APIA sunt înscrişi peste 1,1 milioane de fermieri, pentru care au fost efectuate plăţi comunitare în anul financiar 2012 – 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE