Constantin: Cerealele, vinul, mierea pot fi exportate cu succes în China

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a transmis reprezentanților Chinei, prezenți zilele acestea la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est, că speră ca, în urma relațiilor stabilite cu ocazia acestui eveniment, nivelul investițiilor și a volumului schimburilor comerciale în domeniul agro-alimentar dintre România și China să crească. Cerealele, vinul, mierea, oile, bovinele, carnea, conservele de fructe și legume sunt pe lista produselor pe care chinezii vor să le importe din România.

„Îmi exprim convingerea că împreună, astăzi, vom reuşi să consolidăm relaţiile noastre printr-o mai bună cunoaştere care să conducă la creşterea nivelul investiţiilor şi a volumului schimburilor comerciale în domeniul agro-alimentar”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a arătat că Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est  poate contribui la consolidarea relațiilor de cooperare dintre țara noastră și China.

„Formatul de cooperare China – Europa Centrală şi de Est, în paralel cu cadrul de cooperare strategică Uniunea Europeană – China şi Dialogul la Nivel Înalt UE-China pentru Inovare reprezintă instrumente importante de valorificare a oportunităţilor de promovare a intereselor economice reciproce. Agricultura pentru noi toţi cei prezenţi reprezintă o prioritate şi este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astăzi şi pe care trebuie să o dezvoltăm. Mi-ar face o deosebită plăcere ca reuniunea găzduită la Bucureşti să ofere soluţii dorinţelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atât pe verticală dar şi pe orizontală a multor altor activităţi conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de muncă şi construirea unui mediu rural modern”, a subliniat ministrul Constantin.

Șeful MADR a arătat că, în baza protocoalelor semnate de ANSVSA cu autoritatea similară din China se deschide drumul exportatorilor români către piața chineză.

„Aşa  cum am remarcat şi în vizita mea oficială în China, schimburile noastre comerciale sunt încă departe de a fructifica potenţialul de cooperare. Interesul comun de a creşte exporturile noastre de produse agricole şi animaliere s-a concretizat recent. Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea în cursul anului 2013 a Protocolului  privind carantina şi cerinţele de sănătate pentru carnea de porc congelată destinată exportului din România în China şi a Protocolului privind cerinţele pentru bovine de reproducţie destinate exportului din România în Republica Populară Chineză, ce constituie suportul pentru comerţul cu produse de origine animală. Practic, prin activităţile realizate în 2012 şi 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse între România şi China, anterior anului 1989 neexistând condiţii favorabile, iar după acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale”, a mai declarat Daniel Constantin.

Prim – ministrul Chinei, Li Keqiang, a declarat ieri că piaţa chineză este interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matcă apreciind ca potenţial  pentru export un număr de 4-5 milioane capete.

Daniel Constantin a salutat și succesul înregistrat de programele de promovare a vinului românesc în China.

„România produce vinuri de calitate superioară, recunoscute prin distincţiile primite la nivel mondial, o încununare a acestor merite fiind găzduirea in acest an al Congresului Organizaţiei Mondiale  a Vinului”, a subliniat ministrul.

Totodată, el a arătat că MADR va susține în continuare acțiunile de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vită şi de porc. Printre produsele care ar putea fi exportate în China, ministrul Constantin a nominalizat cerealele, producția din acest an fiind de 7,3 milioane tone grâu, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaică 1 milion tone. De asemenea, chinezii sunt interesați să importe oi și capre din România. Potrivit autorităților, potențialul de export se ridică la 4-5 milioane de capete.

„În ultima perioadă, România a înregistrat o creştere a vizibilităţii pe piaţa chineză, companiile locale fiind interesate să investească în principal în sectorul agricol din ţara noastră, atât datorită avantajelor oferite de mediul de afaceri dar şi de statutul de membru al UE. Firmele din România identifică şi colaborează mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorându-se condiţiilor instituţionale favorabile recent create şi fondurilor importante naţionale şi comunitare pe care le-am pus la dispoziţia acestora pentru modernizare”, a mai spus ministrul Constantin.

China ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupa primul loc în zona asiatică la total schimburi comerciale , atât în ceea ce privește exportul, cât şi importul. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost înfiinţate în România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10.441 de societăţi chineze şi societăţi mixte româno – chineze, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de cca. 410,7 milioane dolari, plasând China pe locul 18 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE