Constantin Bazon, LAPAR: Nu vând grâul la prețul oferit de traderi

Facebook
Twitter

Înainte ca primele combine să intre în lanuri, marii comercianți de cereale forțează scăderea prețurilor și doar fermierii care dețin spații de depozitare pot refuza ofertele traderilor.

„Dacă îmi ajută Dumnezeu să vând orzul și rapița, grâul nu-l dau până nu se ajunge la un preț rezonabil. La orz, mi-au dat 150 de euro pe tonă. Să aștepte până l-oi da la prețul ăsta. Dar, vedeți, nu toți producătorii au posibilitatea de a depozita cerealele”, ne-a declarat președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Vrancea, Constantin Bazon.

La nivelul județului, doar 35% din producția de cereale poate fi stocată de fermieri. Așa se face că mulți vor trebui să accepte ofertele traderilor, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută.

Recolta de grâu nu va fi la nivelul lui 2013, mai spune fermierul vrâncean, care este și vicepreședinte al Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR).

„Până acum ne plângeam de secetă, acum ne rugăm să se oprească ploile. Cel puțin la nivelul județului Vrancea, dar cred că situația este similară și în alte părți ale țării, există foarte multe zone unde apa a băltit și a favorizat apariția bolilor. Excesul de umiditate afectează culturile și producția nu va fi la nivelul așteptărilor”, ne-a declarat Constantin Bazon.
Printre bolile care afectează culturile de grâu este și rugina grâului, care în alte țări deja face ravagii.

Mai mult decât atât, furtunile puternice au pus la pământ sute de hectare. Numai ieri, suprafețe însemnate cultivate cu grâu și orz au fost secerate de o furtună puternică.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE