Constantin: Ar putea fi acordate despagubiri pentru fermele mici afectate de seceta in limita a 15.000 de euro pe trei ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii afectati de seceta ar putea primi despagubiri, sub forma unui ajutor de stat, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Romania trebuia sa fie pregatita inca din anii 1990, cand, din pacate, nu s-a gandit eficient si s-au returnat terenurile in parcele micute iar instalatiile de irigatii s-au devalizat. Acum trebuie sa construim o strategie si avem o strategie. Trebuie sa refacem sistemul de irigatii ca sa nu mai avem probleme. Anul acesta avem seceta. Acum putem sa intervenim pe zona de despagubiri: pe suprafetele mici cu un ajutor de minimis de la bugetul de stat pe care putem sa il dam fara sa asteptam acordul Comisiei Europene. Pe de alta, lucram la o forma de a notifica Comisie ca sa putem acorda un ajutor de stat daca vom constata ca avem suprafete calamitate, cum spune regulamentul, mai mari de 30% pentru fiecare proprietar”, a declarat ministrul Daniel Constantin, in timpul emisiunii difuzata de TVR.

In ceea ce priveste timpul necesar pentru acordarea despagubirilor, ministrul Daniel Constantin a declarat ca exista comisii constituite pe langa prefecturi, care au fost deja activate si fac verificari in teren.

„Probabil in luna august vom avea o situatie centralizata si aprobarea Bruxelles-ului si probabil din bugetul de stat vom gasi resurse”, a explicat Daniel Constantin.

In cazul fermelor mici, se pot acorda ajutoare de minimis in limita a 15.000 de euro pe trei ani. In cazul fermelor mari, unde valoarea despagubirilor ar depasi 15.000 de euro, trebuie notificata Comisia Europeana.

„Pana atunci, cei care au solicitat si fac parte din asociatiile de udatori, am putut sa venim cu apa mai aproape de ei. Lucram la un proiect prin care incercam sa reducem din costurile cu energia pentru irigarea suprafetelor”, a mai spus Daniel Constantin.

Documentul a fost pus in dezbatere publica de MADR si propune suportarea de la bugetul de stat a cheltuielilor cu energia electrica componenta a tarifului de  livrare a apei pentru irigaţii. Valoarea cheltuielilor cu energia electrica pentru o suprafata contractata in anul 2015 de 350 mii ha este de 29,3 milioane de lei in situatia suportarii de la bugetul de stat în proportie de 100%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE