Consiliul Concurentei va cere retailerilor date retroactive cu preturile practicate

Facebook
Twitter

Raportul privind preturile la alimente analizat miercuri in cadrul sedintei de Guvern nu arata informatii legate de cresterea acestora inainte de reducerea TVA. Consiliul Concurentei a anuntat ca va cere informatii retroactive cu privire la preturile practicate si va verifica, in mod aleatoriu, circa 600 de magazine, informeaza Mediafax.

In cadrul raportului se mai arata ca patru mari lanturi de magazine, respectiv Cora, Kaufland, Selgros şi Carrefour, s-au angajat ca, incepand din luna iunie, atunci cand intra in vigoare reducerea TVA la alimente, sa afiseze la raft atat pretul vechi, precum si cel nou.

Potrivit raportului, Consiliul Concurentei va monitoriza urmatoarele categorii de produse: carne (pasare, porc, vita), preparate din carne, legume, fructe, lactate, apa si bauturi racoritoare, oua si produse de baza (ulei, faina, zahar), precum si dulciuri.

Alte doua magazine, mai exact Carrefour şi Auchan, au promis ca au in vedere inghetarea preturilor pana la acea data. Alte lanturi de magazine, Billa, Metro, Profi şi Auchan, urmeaza sa decida in perioda urmatoare daca vor afisa, incepand cu 1 iunie, pretul vechi si cel nou la raft.

De asemenea, Consiliul Concurentei a anuntat saptamana aceasta ca reducerea TVA la 9% pentru alimente se va reflecta in pret incepand cu 1 iunie, deoarece in tara noastra exista o competitie puternica a retailerilor.

„Consiliul Concurentei va face toate demersurile ca reducerea de taxe sa fie in beneficiul consumatorului. In Romania, exista o concurenta puternica a lanturilor de magazine, in zona de retail, mult mai mare decat in alte state europene, prin urmare sunt optimist ca odata cu reducerea TVA si preturile vor scadea la raft”, a declarat Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE