Concurența chinezilor împinge la faliment fermele de sturioni din România

Facebook
Twitter

Administratorii fermelor de sturioni care speră să vândă caviar cu 1.000 de euro/kilogramul s-ar putea trezi în faliment, în condițiile în care chinezii livrează marfa la un preț de 150-200 de euro, avertizează președintele Patronatului Peștelui din România (PPR), Gheorghe Ștefan.

Fermele de sturioni sunt investiții pe termen lung. Aceasta deoarece veniturile vin de abia după 10 ani de la popularea bazinelor cu sturioni, spune Gheorghe Ștefan. În cazul morunului, un beneficiar al fondurilor europene ar putea aștepta chiar și 18 ani până să facă profit de pe urma vânzării caviarului.

În acest răstimp, piscicultorul trebuie să asigure furajele necesare dezvoltării sturionilor, să plătească salariile angajaților și facturile. În plus, numărul furnizorilor a crescut în ultimii ani, iar chinezii reușesc să vândă caviarul la 150-200 de euro/kilogramul, în timp de românii speră să obțină 1.000 de euro/kilogram.

În aceste condiții, România se va confrunta cu un val de falimente în sfera fermelor de sturioni, așa cum s-a întâmplat și în multe state din vestul Europei.

„Fermele care au investit în sturioni trebuie să fie foarte atente pentru că ei cresc un peşte care îţi dă produsul după 10 ani. De asta toate fermele din Vestul Europei pe care eu le-am văzut erau proprietatea băncilor pentru că toţi proprietarii au dat faliment. Nu au rezistat cei 10 ani să obţină prima producţie şi astfel băncile nu au avut încotro şi s-au ales cu fermele de sturioni”, a declarat Gheorghe Ștefan, în cadrul unui seminar.

Soluția pe care o propune președintele PPR este ca producătorii români să strângă rândurile. Pentru a rezista pe această piață, este nevoie ca producătorul și procesatorul să conlucreze.

„Dacă acum 10-15 ani era doi mari şi laţi dealeri de caviar, în ultimii 3 ani au apărut cel puţin 10 din care 8 sunt chinezi şi mă uitam pe studiile de fezabilitate ale proiectelor depuse de crescătorii de sturioni pentru înfiinţare de ferme în România. Ei şi-au trecut în planul financiar că vor vinde caviarul la fermă cu 1000 de euro. S-o creadă ei! Chinezii vând la târguri cu 150-200 de euro kg de caviar. E clar că vor fi falimente pe capete. Este foarte necesar ca noi să ne unim, să informăm foarte bine pe fiecare fermier şi fiecare procesator să ştim ce avem de făcut, să nu ne dezvoltăm haotic”, a arătat acesta.

În ultimii șase ani, s-au depus mai multe proiecte de înființare de ferme de sturioni cu finanțare prin Fondul European de Pescuit în România decât în vestul Europei, a mai arătat președintele Patronatului Peștelui din România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE