Comisia Europeana, sfatuita sa acorde plati mai mari pentru sectorul ovinelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oierii ar trebui sa beneficieze de plati mai mari in ceea ce priveste sprijinul cuplat, precum si de un acces mult mai facil asupra masurilor de dezvoltare rurala. Acestea sunt recomandarile facute Comisiei Europene de catre Forumul european dedicat sectorului ovinelor, eveniment care a avut loc recent la Bruxelles.

Dupa patru zile de conferinte, specialistii reuniti in capitala Belgiei au facut o serie de recomandari privind modul in care piata ovinelor din Europa s-ar putea dezvolta sustenabil.

Una dintre cele mai importante recomandari s-a referit la necesitatea ca producatorii din acest sector sa beneficieze de un sprijin mult mai puternic al Politicii Agricole Comune (PAC), in special prin majorarea platilor cuplate, precum si prin prioritizare la proiectele de dezvoltare rurala. De asemenea, specialistii intruniti au recomandat Comisiei Europene sa ia in considerare si o noua plata de mediu (agromediu) pentru pajistile folosite de oieri.

Pentru Campania 2015, ciobanii au beneficiat de un sprijin cuplat in valoare de 5.9105 euro pe cap de animal.

De asemenea, expertii de la Bruxelles au mentionat ca este nevoie de o promovare intensa a avantajelor consumului de carne de oaie, in special pentru cetatetnii europeni.

Cele mai mari vulnerabilitati ale sectorului carnii de oaie din Europa raman veniturile reduse ale producatorilor, scaderea consumului, precum si dependenta de platile compensatorii europene.

In prezent, la nivel European exista circa 900.000 de oieri, tarile cu efectivele cele mai numeroase fiind Marea Britanie, Spania, Franta, Romania si Irlanda. La nivel european, se estimneaza ca exista circa 87 de milioane de oi. Consumul mediu pe cap de locuitor este de 2,1 kg, conform datelor Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE