Comisia Europeana promite reguli simplificate pentru fermierii din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O mai mare flexibilitate pentru tarile membre UE spre a incuraja tinerii fermieri, reguli mai simple pentru politicile agricole sau o sustinere mai mare pentru fermierii care inregistreaza pierderi – acestea sunt doar cateva din schimbarile propuse pentru noua Politica Agricola Comuna.

Cu toate acestea, schimbarile asupra celor 4 reglementari PAC vor fi aplicate doar in momentul in care va exista un acord total, asupra fiecarei propuneri din regulamentul general (Regulamentul Omnibus). Omnibus va aduce schimbari semnificative in distribuirea bugetului UE, aceste schimbari urmand sa aduca multiple beneficii agricultorilor din intreaga Uniune Europeana.

Simplificarea Politicii Agricole Comune reprezinta o prioritate absoluta pentru Comisia Europeana, iar cele mai importante reglementari pentru realizarea acestui lucru sunt: platile directe, dezvoltarea rurala, reglementarea orizontala si organizarea comuna a pietelor.

Platile directe      

Aceasta reglementare aduce modificari la conceptul de teren arabil si pasuni permanente, urmarind sa ofere statelor membre o mai mare flexibilitate la acordarea finantarii. De asemenea, nu se va mai face distinctia intre fermierii activi si cei inactivi, in scopul de a incuraja tinerii fermieri, care acum pot beneficia de pana la 50% din indemnizatia de baza.

Va aparea un nou pachet de finantare, pentru cresterea anumitor tipuri de plante care pot constitui zone de interes ecologic. De aceasta finantare pot beneficia si detinatorii de terenuri abandonate, pe care au crescut plante melifere (salcam, rapita, coriandru etc.), aceste terenuri fiind considerate si ele de interes ecologic.

Dezvoltarea rurala   

Se vor dezvolta politici pentru o mai buna gestionare a riscului, spre a compensa fermierii in cazul in care acestia inregistreaza pierderi. Acest sprijin poate fi solicitat de orice fermier, in momentul in care venitul sau scade cu mai mult de 20% din venitul sau anual mediu. Dupa aplicarea acestui instrument, fermierii vor putea fi compensati cu pana la 75% din valoarea pagubei, de la 60% cat este in prezent.

Organizarea comuna a pietelor

S-au impus masuri pentru imbunatatirea colaborarii dintre fermieri iar de acum, organizatiile de producatori (OP) isi pot alege un reprezentant, care poate planifica productia sau negocia contracte in numele celorlalti membrii. Aceasta masura are scopul de a asigura fermierilor o pozitie mai buna, in ceea ce priveste lantul de aprovizionare.

Reglementare orizontala

Majoritatea normelor ce tin de reglementarea orizontala au fost mentinute, singura schimbare aparand la rezerva pentru situatii de criza. Cu toate ca normele de baza nu au suferit vreo modificare, Comisia urmareste sa modifice modul de functionare a rezervei, pentru a facilita o interventie cat mai rapida si eficienta, in cazul unei eventuale situatii de criza.

Omnibus vizeaza regulamentul financiar si aduce schimbari la distribuirea bugetului general al Uniunii Europene. Propunerea a fost publicata in 2016, ca parte a Cadrului Financiar Multianual, cel care stabileste bugetul pe termen lung al UE. Omnibus include schimbari la toate regulile de baza ale PAC, cu scopul de a simplifica politica agricola comuna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE