Comisia Europeana, pachet de masuri pentru sustinerea sectorului agroalimentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a facut public pachetul de masuri ce urmareste sa ajute sectorul agroalimentar, masuri ce pleaca de la depozitarea produselor lactate, a carnii, pana la programe de sprijin a pietei de le legume si fructe.

„Am actionat rapid pentru a pune la dispozitie cat se poate de repede toate masurile necesare pentru sprijinirea fermierilor si a celor care au nevoie de ajutor. Unele piete agricole si alimentare au fost puternic afectate de criza. Totusi, acum sunt increzator ca adoptarea acestor masuri va oferi un sprijin tangibil si va transmite pietelor semnalul corect, creand in curand o oarecare stabilitate. Acest pachet si masurile de sprijin precedente demonstreaza ca Comisia este pregatita si va actiona in functie de situatie. Vom monitoriza in continuare situatia, in strans contact cu partile interesate, cu Parlamentul European si cu statele membre.”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski.

Astfel, se adopta masurile:

  • Ajutoare pentru depozitarea privata: Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, de oaie si de capra). Aceasta masura permite retragerea temporara a unor produse de pe piata, timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Cererile de participare la schema vor putea fi transmise incepand cu data de 7 mai 2020. Aceasta masura vizeaza stabilizarea pietei prin reducerea temporara a ofertei disponibile.

 

  • Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pietei: Comisia va acorda flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei in sectorul vitivinicol, in cel al fructelor si legumelor, in cel al maslinelor de masa si al uleiului de masline si in cel apicol, precum si a programului UE pentru scoli (care vizeaza laptele, fructele si legumele). Aceasta flexibilitate vizeaza limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea pietelor. In plus, va permite reorientarea prioritatilor in materie de finantare spre masuri de gestionare a crizelor.

 

  • Derogare temporara de la normele Uniunii in materie de concurenta: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) permite Comisiei sa adopte derogari temporare de la anumite norme ale UE in materie de concurenta in situatii de dezechilibre grave pe piete. Comisia a adoptat astfel de derogari pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor si pentru cel al cartofilor. Aceste derogari le permit operatorilor sa se auto-organizeze si sa puna in aplicare masuri de piata fiecare la nivelul sau pentru a-si stabiliza sectoarele, cu respectarea functionarii pietei interne, pentru o perioada maxima de 6 luni. De exemplu, sectorul laptelui va putea planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piata. De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Evolutiile preturilor de consum si orice eventuala impartire a pietei interne vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE