Combina de recoltat struguri, utilajul care inlocuieste munca a 150 de persoane

Facebook
Twitter

Recoltarea strugurilor din vie este unul dintre cele mai importante momente in procesul de obtinere a vinului. Pentru a avea o productivitate mai buna, viticultorii pot apela in prezent si la masinile special construite pentru aceasta activitate. Gregoire G8.260 este unul dintre cele mai noi modele de combine autopropulsate de recoltat struguri, disponibila de acum si in Romania, prin intermediul companiei NHR Agroparteners.

„Ca noutate, la targul INDAGRA din acest an am venit si cu o combina de recoltat struguri, mai exact modelul G8.260, dotat cu un motor Deutz Fahr, de 175 CP si cu 2 bene din inox, de 1.600, in total de 3.200 l, cu basculare spre spate. Principiul de lucru al masinii este prin scututare, astfel incat in buncar ajuns doar boabele curate. Cele verzi sau bolnave raman pe ciorchine, de asemenea si partea verde a ciorchinelui ramane pe butuc, nemaifiind transportat la crama. Astfel, se elimina operatia de desciorchinare la crama”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florin Neacsu, director general adjunct NHR Agroparteners.

Instalatia de scuturare a masinii este formata din 7 perechi de scuturatori ARC, cu sistem de demontare rapida a 4 scuturatori (quick fit) si cu sistem de reducere a frecventei si amplitudinii scuturatorilor in dreptul spalierilor (flex speed system). De asemenea, procesul de curatare are loc prin intermediul a 2 ventilatoare in partea de jos a masinii, plus a doua mese de sortare Cleantech Vario si doua extractoare verticale de corzi.

„Combina autopropulsata de recoltat struguri poate inlocui munca a 100-150 de oameni. Practic, masina poate lucra in functie de recolta si de distanta dintre randuri. Viteaza de recoltare este in jur de 0.8 – 1 hectar pe ora. Am avut anul acesta demonstratii in zona Husi cu aceasta masina si cei care au vazut-o au fost foarte incantati. Am vandut deja 5 bucati la Judvei, e una dintre firmele care au facut investitii foarte mari in ultima perioada, lucrand circa 2.000 hectare”, ne-a mai spus Florin Neacsu.

Inaltimea minima de recoltare a combinei Gregoire G8.260 este de 15 cm de la sol, iar iar distanta minima intre randuri este de 1,50 m.

De asemenea, tot pentru vie NHR Agroparteners pune la dispozitia celor interesati si o masina de stropit tractata, marca Gregoire, care dispune de 3 ventilatoare cu diametrul de 750 mm pentru un flux constant de aer. „Masina poate stropi doua pana la 4 randuri la o singura trecere”, sustine Florin Neacsu.

gregoire-tta-2000

Utilajul are un bazin cu o capacitate de 2.155 l, 2 deflectoare din otel inoxidabil actionate hidraulic cu 3 duze superioare cu membrana antipicurare, pompa cu membrana 50 bari cu debit -150 l/min si 14 duze inferioare din bronz cu membrana antipicurare, manometru (0-40 bari). De asemenea, masina dispune de 4 valve (stanga ,dreapta ) cu comanda electrica, precum si de un pre-mixer pentru amestecarea substantelor chimice integrat cu 2 duze de amestecare si 1 duza de clatire.

Pe langa combinele si utilajele dedicate viticulturii, NHR Agroparteners comercializeaza o gama variata de tractoare marca Deutz Fahr, incepand cu modele de circa 100-120 CP si ajungand pana la varfurile de gama, dotate cu motoare de peste 400 CP. „Tractoarele de circa 100 CP incep de la preturi de 35.000 euro, varfurile de gama ajungand la aproximativ 180.000 euro”, ne-a mai spus Florin Neacsu.

Mai mult decat atat, din anul 2017, compania Deutz Fahr va prezenta publicului noua serie 11 de tractoare, acestea ajungand pana la 440 de CP. Deutz este marca fanion a concernului italian SAME Deutz Fahr. Tractoarele Deutz de peste 100 de CP sunt produse in Germania, iar cele care au sub 100 CP sunt realizate in Italia.

Pentru anul viitor, NHR Agroparteners isi propune sa deschida doua noi filiale, una in zona Bacau-Neamt, si una in zona de nord a Moldovei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE