subventii 2016

Combaterea daunatorilor la culturile de sfecla de zahar, floarea soarelui si porumb. Sfaturi pentru combaterea gargaritei si a gandacului pamantiu

Facebook
Twitter

Specialistii avertizeaza fermierii despre atacul, asupra culturilor de sfecla de zahar, porumb, floarea soarelui, de catre gargarita frunzelor de porumb (TANIMECUS DILATICOLIS ), gargarita sfeclei (BOTHYNODERES PUNCTIVENTRES ) si gandacul pamantiu (OPATRUM SABULOSUM).

Daunele cele mai mari la culturile de sfecla de zahar, porumb, floarea soarelui se produc in perioada rasaririi culturilor. Atacul se manifesta prin roaderea frunzelor la un atac puternic consumand frunzele in intregime.

Masurile de combatere a acestora se iau diferentiat, in functie de urmatoarele situatii:

  • daca planta premergatoare a fost sorg, porumb, sfecla sau floarea soarelui un singur an de monocultura iar saminta a fost tratata cu insecticide, chiar daca densitatea ajunge la 10 exemplare pe m. p. nu se executa tratamente chimice -in cazul in care saminta nu afost tratata cu insecticide ,tratamentul se executa obligatoriu in perioada rasaririi plantelor;
  • in cazul sfeclei de zahar, chiar daca saminta a fost tratata, se executa tratament chimic la rasarirea plantelor;
  • daca s-au folosit odata cu semanatul insecticide granulate , nu se executa tratament chimic Redam mai jos citeva insecticide folosite pentru combaterea acestor daunatori: ACTARA 25 WG-0, 01% /ha-la porumb, MOSPILAN 20 SG -0,01% /ha-la porumb, CALIPSO 480 SC -0,09 l /ha-tratament de corectie, IMIDAN 50 WP – 1,5 kg/ha – la floarea soarelui.

Alte recomandari importante in combaterea daunatorilor la culturile de sfecla de zahar, porumb, floarea soarelui: gargarita frunzelor de porumb (TANIMECUS DILATICOLIS ), gargarita sfeclei (BOTHYNODERES PUNCTIVENTRES ) si gandacul pamantiu (OPATRUM SABULOSUM). Tratamentele fitosanitare se vor executa la momentul optim, cu respectarea dozelor si concentratiilor reconandate de producator. La prepararea amestecurilor se va avea in vedere compatibilitatea produselor si respectarea principilui alternantei . Se vor respecta cu stictete normele de protectia muncii, de paza si securitate impotriva incendiilor, protectia mediului si protejarea albinelor.

ing. Tachiciu Valerica, Directia  pentru agricultura Vrancea
Unitatea fitosanitara Vrancea 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE