Combaterea daunatorilor la culturile de cais si persic in luna iunie

Facebook
Twitter

Conditiile meteo pot favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli: Ciuruirea frunzelor, Patarea frunzelor de cais, Monilioza (Monilinia fructigena), Basicarea frunzelor, Fainarea, Rapanul samburoaselor si daunatori: Afide, Paduchele din San Jose, Molii (vargata, orientala, a scoartei), ce pot provoca pierderi importante la culturile de cais si piersic.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului in vegetatie in toate plantatiile in care s-au semnalat si identificat unul sau mai multe organisme daunatoare mentionate mai sus in conditiile atingerii P.E.D.(prag economic de dezvoltare), cu produse de tipul:

  • ROVRAL 500 SC-0,1%(s.a.-iprodion 500g/l)- Monilinia spp.
  • DITHANE NEOTEC 75 WG-0,20%(s.a.-mancozeb 75%)- Ciuruirea fructelor, Monilinia spp.
  • VONDOZEB-0,20%(s.a.-mancozeb-80%)- Ciuruirea fructelor, Monilinia laxa
  • CUPROXAT FLOWABLE -0,35%(s.a.- cupru sub forma de cupru neutralizat-190 g/l)- Monilinia spp.
  • MERPAN 50 WP-0,25%(s.a.-captan-50%)- Monilioza fructelor, Basicarea frunzelor (piersic) -0,20% (s.a.-captan 50%) – Ciuruirea frunzelor
  • SCORE 250 EC-0,015%(s.a.-difeconazol 250 g/l)- Basicarea frunzelor, Monilinia fructelor, Ciurirea frunzelor, Fainarea frunzelor (piersic)
  • BUMPER 250 EC-0,03%(s.a.-propiconazol-250 g/l)- Fainare piersic
  • MICROTHIOL SPECIAL-0,3%(s.a.-sulf micronizat-80%)- Fainare piersic.

Doza de produs comercial exprimata in litri sau kg/ha s-a calculat pentru 1.000 litri solutie la hectar.

In solutie se adauga si un insecticid cum sunt KARATE ZEON-0,015%, DECIS MEGA 50 EW-0,015%, NUPRID OIL 004 CE-1,5%, FASTAC 10 EC-0,01-0,02%.

In componenta solutiei complexate se poate adauga un fertilizator foliar complex bine echilibrat in macro si microelemente.

PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT este atunci cand fructul are 2/3 din marimea normala si se va executa un tratament complexat apeland la schema orientativa de mai sus.

Urmatorul tratament se va executa cand fructul atinge marimea normala.

Daca situatia o impune (presiunea bolii sau prezenta daunatorilor), se recomanda executarea unui nou tratament fitosanitar inainte de intrarea in parga.

ALTE RECOMANDARI IMPORTANTE

Tratamentele fitosanitare se vor aplica la timpul optim, cu respectarea dozelor sau concentratiile din instructiunile de folosire. Se va respecta principiul ALTERNANTEI, prin care se intelege utilizarea in tratamente succesive a unor produse care fac parte din grupe chimice diferite si au mecanisme de actiune complet diferite. Se vor respecta cu strictete normele de protectia muncii, de paza si securitate impotriva incendiilor, de protectie a mediului, de PROTECTIE A ALBINELOR (Conf.Leg.383/2013), animalelor, pestilor si altor vietuitoare acvatice.

Ing. Caltun Florin,

Directia Agricola Vrancea,

Unitatea Fitosanitara

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE