Cod galben: precipitaţii, ninsori și intensificări ale vântului în 26 de județe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În 26 de județe ale țării sunt anunțate precipitații sub formă de ploi, care, din această dimineață, se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Județele în care vor apărea aceste fenomene sunt: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Mureș, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.

„O atenție deosebită vreau să avem în Moldova, unde începând de mâine intră în vigoare o Atenționare Hidrologică Cod Galben cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe mai multe râuri din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău și Galați”, a declarat viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, în cadrul videoconferinţei avute ieri cu prefecţii şi autorităţile administraţiei publice centrale și locale, având ca temă măsurile care vor fi dispuse în contextul pregătirii pentru iarnă.

Șeful de la Interne le-a cerut prefecților, președinților de consilii județene și reprezentanților administrației publice locale să activeze planurile de acțiune privind sezonul rece și să pregătească resursele de intervenție.

„Verificați personal situația stocurilor cu materiale antiderapante, stocurile de carburanți pentru utilajele de deszăpezire, precum și gradul de pregătire al firmelor care se ocupă de curățarea drumurilor. Luați toate măsurile pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a sistemelor de utilități publice. Mă refer aici la energie electrică, agent termic și alimentare cu apă potabilă. Țineți legătura permanent cu primăriile din zonele în care știți că există pericol de blocare a căilor de comunicații sau probleme la rețelele electrice”, le-a transmis Gabriel Oprea celor din administrațiile publice locale.

Totodată, conducătorii auto care nu și-au echipat mașinile pentru iarnă au fost sfătuiți să evite deplasarea pe drumurile unde sunt anunțate căderi de zăpadă.

Astăzi, de la ora 6 și până mâine, la ora 12, este în vigoare o atenționare meteorologică de Cod Galben de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului. În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie când local se vor cumula peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate.

Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE