Crescatorii de bovine de lapte ar putea intra de anul viitor in schema de sprijin guvernamental, a anuntat in premiera, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania. Anul acesta, sectoarele sprijinite de la stat au fost tomatele si carnea de porc.
„Insistam foarte mult ca pe programul de guvernare, in anul viitor, unul dintre sectoarele care beneficiaza de sprijin financiar sa fie vaca de lapte, asa cum au fost anul acesta tomatele si carnea de porc. Momentan nu avem o decizie in acest sens, insa pentru sector ar fi un lucru foarte bun. Vom vedea care va fi schema de sprijin, cum va fi ea conceputa, cel mai important este ca vom impulsiona fermierii sa continue aceasta activitate si sa nu o reduca sau chiar sa renunte la ea. Daca o ferma de pasari o poti reface in 6 luni, una de suine in circa 8 luni, pentru o ferma de vaci ai nevoie de cel putin 5 ani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Crescatorii de vaci de lapte vor primi pentru Campania 2016 un sprijin cuplat (SCZ) in valoare de 732 euro/cap animal, plafonul stabilit fiind de 81,4 milioane de euro, potrivit datelor APIA. Anul trecut, pentru Campania 2015, crescatorii de vaci de lapte au beneficiat de un sprijin cuplat de 826 euro/cap animal. De asemenea, crescatorii de vaci vor beneficia si de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT) in valoare de 19,2 euro pe cap de animal.
Producatorii agricoli romani sunt sustinuti incepand din acest an, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedita cu documente justificative.
De asemenea, ministerul Agriculturii intentioneaza sa aloce, in acest an, printr-o schema de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescatorilor de porci din Romania care livreaza animale pentru abatorizare, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.